Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκτέλεση της 49χρονης Άμπερ Μακλάφλιν, καθώς ενδέχεται να γίνει σήμερα και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται θανατική ποινή σε τρανς άτομο στις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λοιπόν, έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις, τόσο γιατί ορισμένοι θεωρούν ότι διέπραξε το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, όσο και γιατί η εκτέλεση επιβλήθηκε από δικαστή, επειδή το σώμα των ενόρκων ήταν διχασμένο και δεν μπορούσε να αποφασίσει.

Έτσι, δικηγόροι αλλά και δύο βουλευτές ζητούν από τον κυβερνήτη του Μισούρι, Μάικ Πάρσον, να απονέμει χάρη, έστω και τελευταία στιγμή.

Το έγκλημα της Μακλάφλιν

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η 49χρονη διέπραξε φόνο το 2003, πριν από τη φυλομετάβασή της. Τότε είχε σκοτώσει την πρώην σύντροφό της στα προάστια του Σεντ Λιούις.

Η Μακλάφλιν δεν δεχόταν τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, μέχρι που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της. Όμως, την ημέρα του εγκλήματος, η Μακλάφλιν την περίμενε έξω από τη δουλειά της, την μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο, την βίασε και πέταξε το πτώμα κοντά στον ποταμό Μισισιπή.

Στη δίκη της, το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ποινή που θα έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή, καταδικάστηκε σε θάνατο. Μάλιστα, στις Πολιτείες του Μισούρι και της Ιντιάνα οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες εφόσον οι ένορκοι δεν μπορούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.

Νέα δίκη το 2016

Λίγο καιρό όμως εφόσον βρέθηκε στη φυλακή, άλλαξε την ταυτότητα φύλου της και άρχισε να προσδιορίζεται ως γυναίκα, ενώ περίμενε να μάθει την ημερομηνία εκτέλεσης της. Παρόλα αυτά, το 2016 έγινε νέα δίκη και δικαστής του Σεντ Λούις διέταξε νέα ακρόαση, επικαλούμενος ανησυχίες με τις αποφάσεις που είχαν λάβει οι ένορκοι, αλλά και των στοιχείων που προσκόμισαν οι δικηγόροι της.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως είχε υποστεί κακοποίηση από μικρή ηλικία, αφού η θετή μητέρα της, άλειφε με κόπρανα το πρόσωπο της, ενώ ο θετός αστυνομικός πατέρας την έντυνε με νυχτικό και στη συνέχεια την κοπανούσε με το γκλοπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, τόσο ως έφηβη, όσο και ως ενήλικη.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Ποινή του Θανάτου (DPIC), μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διεμφυλικό άτομο στις ΗΠΑ. Το θέμα όμως έχει τραβήξει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόρια Ντρέιν ενώ στο Όρεγκον μετριάστηκε η ποινή της Τάρα Ζάιστ.