Η 49χρονη Amber McLaughlin είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στις ΗΠΑ και λίγο πριν εκτελεστεί η ποινή της στις 3 Ιανουαρίου του 2023, η ίδια ζητάει να της απονεμηθεί «χάρη», εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά, η περίπτωση της διχάζει, αφού ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι ένοχη, ενώ άλλοι πως είναι αθώα και μάλιστα θύμα των καταστάσεων.

Τι πραγματικά ισχύει όμως; Σύμφωνα με τη nypost.com πριν την αλλαγή της ταυτότητας φύλου της, ονομάζονταν Scott McLaughlin και στις 20 Νοεμβρίου 2003 καταδικάστηκε σε θάνατο, αφού βίασε και δολοφόνησε με πολλαπλές μαχαιριές τη 45χρονη πρώην φίλη της στο Σεντ Λούις. Λίγο καιρό όμως εφόσον βρέθηκε στη φυλακή, άλλαξε την ταυτότητα φύλου της και άρχισε να προσδιορίζεται ως γυναίκα, ενώ περίμενε να μάθει την ημερομηνία εκτέλεσης της.

Παρόλα αυτά, το 2016 έγινε νέα δίκη και δικαστής του Σεντ Λούις διέταξε νέα ακρόαση, επικαλούμενος ανησυχίες με τις αποφάσεις που είχαν λάβει οι ένορκοι, αλλά και των στοιχείων που προσκόμισαν οι δικηγόροι της.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως είχε υποστεί κακοποίηση από μικρή ηλικία, αφού η θετή μητέρα της, άλειφε με κόπρανα το πρόσωπο της, ενώ ο θετός αστυνομικός πατέρας την έντυνε με νυχτικό και στη συνέχεια την κοπανούσε με το γκλοπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, τόσο ως έφηβη, όσο και ως ενήλικη.

Η τελική απόφαση

Οι δικηγόροι της Amber McLaughlin έχουν αποστείλει λοιπόν μια επιστολή 27 σελίδων στον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Μισσούρι, Mike Parson, ώστε να απονέμει χάρη και να σταματήσει η εκτέλεση. Ο ίδιος όμως αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, ο ίδιος έχει απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα στο παρελθόν και διατηρεί επικριτική στάση απέναντι στους θανατοποινίτες. Μάλιστα, ορισμένοι επικριτές του, αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην υποχωρεί, σε μια προσπάθεια να κερδίσει το συντηρητικό κοινό, αφού πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές.

Μέχρι στιγμής οι απόψεις διίστανται όμως, για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρχικά, υπάρχουν τα άτομα που υποστηρίζουν το αίτημα για «χάρη» και αναφέρουν ότι τα ψυχολογικά προβλήματα οδήγησαν στο αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να τιμωρηθεί με βάση τον νόμο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει εκτέλεση. Υπάρχει όμως και μια τρίτη πλευρά, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ψυχολογικά προβλήματα και θεωρεί ότι η Amber McLaughlin πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, όμως δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί η θανατική ποινή στην περίπτωση της.