Την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ συζήτησαν οι ευρωβουλευτές της Τρίτη (13/12). Την συζήτηση άνοιξε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Η κ. Γιόχανσον χαρακτήρισε τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εξαιρετικά σοβαρές ενώ επιδοκίμασε το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών Αρχών.

Στους αποδέκτες των χρημάτων, είπε: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Η κυρία Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές Αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Καλύτερους κανόνες για τη διαφάνεια, εγγραφή τρίτων χωρών στο μητρώο πίεσης της ΕΕ, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς και χωριστή εξεταστική επιτροπή, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.