Εννέα άοπλοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών αιματηρών βίαιων επεισοδίων στην Ακτή του Ελεφαντοστού από τις δυνάμεις της τάξης, πιστές στον Λοράν Γκμπάγκμπο, την ώρα που επιχειρούσαν να καταλάβουν την έδρα της κρατικής τηλεόρασης στην εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν,.

«Οι διαδηλωτές που έρχονταν από διαφορετικά σημεία της Αμπιτζάν με στόχο την κατάληψη του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης δέχτηκαν πυρά των δυνάμεων της τάξης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα όμως με το στρατόπεδο του άλλου προέδρου της χώρας του Αλασάνε Ουατάρα ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος. «Υπάρχουν περίπου 30 νεκροί και πάνω από εκατό τραυματίες», δήλωσε στον Τύπο ο πρωθυπουργός, Γκιγιόμ Σόρο.

Αυτήν την ώρα περίπου 800 κυανόκρανοι έχουν αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο «Γκολφ του Αμπιτζάν», όπου έχει καταφύγει και έχει οργανώσει το γενικό επιτελείο του ο Αλασάν Ουατάρα, ένας από τους δύο ανακηρυχθέντες προέδρους της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Οι κυανόκρανοι αναγκάστηκαν και χρησιμοποίησαν κάνουλες εκτόξευσης νερού κατά των εξοργισμένων διαδηλωτών. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αρμόδιος των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης στην Ακτή του Ελεφαντοστού Αλέν Λε Ρουί θα ενημερώσει αργότερα σήμερα τον ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί αφού οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες κατάληψης του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης που κατέχεται από τον αντίπαλο του Ουατάρα.