Οι τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί επανασυνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο, μετά τη χθεσινή διακοπή συνεπεία των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.

«Μετά τους χθεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς, το προσωπικό του ενεργειακού τομέα κατόρθωσε να επανασυνδέσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια του πρωινού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας στο Telegram και διευκρινίζεται ότι οι μονάδες θα αρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το βράδυ.

Πρόκειται για τους πυρηνικούς σταθμούς του Χμελνίτσκι και του Ρίβνε (δυτική Ουκρανία) και του Πιβντενοουσκράινσκ (νότια Ουκρανία), οι οποίοι αποσυνδέθηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο αυτομάτως για την προστασία τους, όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν πλήθος ουκρανικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

«Αν δεν υπάρξουν νέοι βομβαρδισμοί, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σημαντικά την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στο ενεργειακό σύστημα μέχρι το τέλος της ημέρας» δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουσένκο στην ανακοίνωση του υπουργείου του.

Στο σύνολο της χώρας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση είναι γενικά δύσκολη, αλλά σε ορισμένες περιοχές «η τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα έχει ήδη αυξηθεί» διαβεβαίωσε ο Ουκρανός υπουργός προσθέτοντας ότι έγινε κατορθωτό κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα να επανασυνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε το πρωί μέσω του Telegram ότι το 70% της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε στις συνοικίες της αριστερής όχθης του Δνείπερου, διευκρίνισε ο Βιτάλι Κλίτσκο εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι υπόλοιπες περιοχές του Κιέβου θα τροφοδοτηθούν εντός της ημέρας.

Η Ρωσία εκτόξευσε χθες περισσότερους των 70 πυραύλων Cruise κατά της Ουκρανίας, θέτοντας ως στόχο τις ενεργειακές υποδομές, γεγονός που καταγγέλθηκε ως έγκλημα πολέμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας άφησαν χωρίς ρεύμα τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών.