Οι τουρκικές επιδρομές στη βόρεια Συρία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε αργά το βράδυ του Σαββάτου και σήμερα πριν από την αυγή ο τουρκικός στρατός στις επαρχίες Ράκα και Χασάκε (βορειοανατολικά) και Χαλέπι (βόρεια) κόστισαν τη ζωή σε 18 Κούρδους μαχητές και μέλη τοπικών συμμαχικών δυνάμεων, 12 Σύρους στρατιώτες καθώς και σε έναν άμαχο, ανέφερε το Παρατηρητήριο που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία. Τραυματίστηκαν επίσης 40 άνθρωποι.

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας,δηλαδή οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσαν ότι θα ανταποδώσουν τα τουρκικά πλήγματα.

Εν τω μεταξύ, ένας Τούρκος στρατιώτης και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πύραυλο που εκτοξεύθηκε την Κυριακή από το συριακό έδαφος στην τουρκική επαρχία Κιλίς, στα σύνορα με τη Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο πύραυλος έπεσε κοντά σε συνοριακό φυλάκιο αλλά δεν ανέφερε περισσότερα. Νωρίτερα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είπαν πως θα ανταπέδιδαν τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα η Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» σε Συρία και βόρειο Ιράκ, όπως δείχνει το βίντεο που δημοσίευσε η τουρκική προεδρία.

Η επιχείρηση έγινε ως αντίποινα στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, μόλις την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι βομβαρδισμοί έγιναν σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά της χώρας.

Ο Ερντογάν έδωσε την εντολή επιστρέφοντας από την Ινδονησία. Ο Τούρκος πρόεδρος κάθεται μόνος του στην κεφαλή του τραπεζιού και ακούει προσεκτικά τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος του αναλύει το σχέδιο, παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων. Παράλληλα, ο Ακάρ του δείχνει λεπτομέρειες της επιχείρησης στον χάρτη, ο οποίος έχει θολωθεί για λόγους ασφαλείας.

ΚΟΣΜΟ