Αναχώρησαν από το αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν, τα υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια Prudent Warrior και Delta Poseidon. Τα δύο πλοία παρέμεναν εκεί δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου όταν και είχαν καταληφθεί από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» σε διεθνή ύδατα.

Η κράτηση των δύο δεξαμενόπλοιων είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την υπόθεση της κατάσχεσης πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από δικαστικό αίτημα προς τις ελληνικές αρχές στο δεξαμενόπλοιο Lana, που βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κράτηση των πλοίων με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο είχε επιδώσει στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Το φορτίο πετρελαίου ιρανικών συμφερόντων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αφού προηγήθηκε δικαστική απόφαση τελικά επέστρεψε στο δεξαμενόπλοιο Lana υπό σημαία Ιράν.

Τα πληρώματα και των δύο ελληνόκτητων πλοίων είχαν αντικατασταθεί και η δέσμευση αφορούσε μόνο τα δύο πλοία.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Lana φέρεται επίσης να αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Πλακιωτάκης: Έλαβε τέλος μια ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση

Γιάννης Πλακιωτάκης

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μετά την απελευθέρωση των δύο πλοίων.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας» τόνισε.

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Η τελική συμφωνία επήλθε στην Τεχεράνη με την παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.