Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξαναείπε χθες Τετάρτη πως «έχει την πρόθεση» να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2024, όμως θα το επιβεβαιώσει «στις αρχές της επόμενης χρονιάς». «Πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος», είπε ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ήταν αφιερωμένη στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα πρόκειται για «οικογενειακή απόφαση».

Ο κ. Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος που εξελέγη ποτέ στις ΗΠΑ, θα πατήσει τα 80 σε μερικές ημέρες και η προοπτική να είναι ξανά υποψήφιος δεν γοητεύει ακριβώς την κοινή γνώμη, ούτε καν το Δημοκρατικό κόμμα.

Ξεκαθάρισε χθες πως η επιλογή του δεν θα εξαρτηθεί από αυτήν του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, που παρότι βγήκε μάλλον εξασθενημένος από τις ενδιάμεσες εκλογές αναμένεται να ανακοινώσει πως θα διεκδικήσει την προεδρία το 2024 την επόμενη εβδομάδα, από την κατοικία του στη Φλόριντα.

«Δεν νιώθω απολύτως καμιά πίεση να επιλέξω σήμερα, αύριο, οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο προκάτοχός μου», εξήγησε ο κ. Μπάιντεν στον Τύπο στον Λευκό Οίκο.

«Μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία»

Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ικανοποίηση χθες Τετάρτη, κάνοντας λόγο για «μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία», την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών στις οποίες η παράταξή του, το Δημοκρατικό κόμμα, πρόβαλε πολύ πιο σθεναρή αντίσταση από ό,τι προβλεπόταν στους Ρεπουμπλικάνους.

«Είχαμε εκλογές χθες. Και ήταν μια καλή ημέρα, θεωρώ, για τη δημοκρατία», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η ψηφοφορία εκτυλίχθηκε «προφανώς χωρίς παρεμβολές».

«Ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν γιγαντιαίο κόκκινο κύμα, δεν είχαμε τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως την «απελπισία» πολλών ψηφοφόρων, ειδικά εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση», τονίζοντας πως είναι ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες», όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεκαπέντε ώρες και πλέον μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων, η Αμερική περίμενε χθες ακόμη να μάθει την έκβαση πολλών εκλογικών μαχών αποφασιστικής σημασίας, με το αποτέλεσμα σε ορισμένες να παίζεται ακόμη, ιδίως στην Αριζόνα και στη Νεβάδα.

Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να εξασφαλίσουν, έστω οριακά, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αυτός της Γερουσίας μένει ακόμη να κριθεί.

Προσεκτικά, τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ επιφυλάχθηκαν, δεν μετέδωσαν τις προβλέψεις τους για το ποιος θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων — σώμα με 435 έδρες, που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία χρειάζονται 218.

«Δεν νομίζω πως θα κατέβει ο πυρετός των σούπερ ντούπερ μέγκα MAGA Ρεπουμπλικανών»

Τραμπ

Οι άνθρωποι του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν μικρό μέρος των μελών και των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επανέλαβε ο Μπάιντεν. Στις ενδιάμεσες εκλογές προχθές Τρίτη οι ψηφοφόροι έκαναν σαφές πως «δεν θέλουν κάθε ημέρα από εδώ και πέρα να δίνεται αέναη πολιτική μάχη», έκρινε ο κ. Μπάιντεν στη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Δεν νομίζω πως θα κατέβει ο πυρετός των σούπερ ντούπερ μέγκα MAGA Ρεπουμπλικανών», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του πιο γνωστού συνθήματος του κ. Τραμπ, Make America Great Again («Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της»).

«Όμως νομίζω πως είναι μειοψηφία στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα», πρόσθεσε, καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η καταμέτρηση σε ορισμένες αμφίρροπες κούρσες που θα κρίνουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το ομοσπονδιακό Κογκρέσο.

«Νομίζω πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, (παρότι) διαφωνούμε σθεναρά για τα ζητήματα, είναι αξιοπρεπείς, έντιμοι άνθρωποι», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, επικαλούμενος την εμπειρία του τις δεκαετίες που υπήρξε μέλος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αφότου ο κ. Τραμπ εγκατέλειψε την εξουσία το 2021, ο ίδιος και οι υποστηρικτές του συνέχισαν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο κόμμα. Ο κ. Τραμπ υποστήριξε δημόσια κάπου 200 υποψήφιους στις «midterms» της Τρίτης, όμως πολλοί γνώρισαν βαριές ήττες.

Το GOP μοιάζει ολοένα περισσότερο διχασμένο ανάμεσα σε οπαδούς του κ. Τραμπ, πολλοί από τους οποίος χαρακτηρίζονται ακραίοι, και σε όσους θέλουν να αφήσουν πίσω τον απρόβλεπτο και θυελλώδη μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην αστέρα τηλεοπτικών εκπομπών «ριάλιτι».