Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε τελικά να συγκρατήσει τις αρνητικές επιδόσεις και να προβάλει σθεναρή αντίσταση στους Ρεπουμπλικανούς.

Μάλιστα, ενδέχεται και να διεκδικήσει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, αφού τελευταία φορά κάτι αντίστοιχο έγινε υπό προεδρίας του Τζορτζ Μπους, μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους.

Έτσι, μετά την εκλογή κυβερνητών και βουλευτών σε Πολιτείες-κλειδιά οι Δημοκρατικοί διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, όμως ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το τι θα γίνει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, φαίνεται να προκύπτουν δύο σημαντικά διλήμματα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τα οποία θα πρέπει να επιλύσει πριν το τέλος της θητείας του, ειδικά αν θέλει να διεκδικήσει ακόμα μία.

Τα δύο διλήμματα

Όπως αναφέρουν οι ft.com, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να επικρατήσουν στη Γερουσία, έστω και οριακά. Αυτό θα δυσκολέψει την συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης – Γερουσίας, με αποτέλεσμα να μπουν εμπόδια σε νομοθετικές πράξεις του Μπάιντεν. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος να στοχοποιηθεί ο ίδιος και μέλη της οικογένειας του από έρευνες που θα μπορεί επίσημα να ξεκινήσει το αντίπαλο κόμμα.

Χαρακτηριστικά, μία από τις πιο δυνατές φωνές των Ρεπουμπλικανών, η ακροδεξιά βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, έχει ήδη υποσχεθεί εντατικές έρευνες εις βάρος του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν ότι εκμεταλλεύτηκε τις σχέσεις του πατέρα του για να κάνει business με την Ουκρανία και την Κίνα.

Έπετα, το δεύτερο και πιο σημαντικό δίλημμα είναι αν θα μπορέσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, όχι μόνο λόγω της ηλικίας του (είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ), αλλά και της αποδοχής του.

Μέχρι τώρα, ο Μπάιντεν μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή των παραδοσιακών Δημοκρατικών ή των συμμάχων/φίλων τους ανά τον κόσμο, αλλά έχει συσπειρώσει τους μετριοπαθείς και τα απολιτίκ στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας, ως ένα βαθμό.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής, έχει πετύχει καλύτερες επιδόσεις από άλλα άτομα, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα ή ο Μπιλ Κλιντον, που συσπείρωσαν μεν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν με το μέρος τους εύκολα τους αναποφάσιστους.