«Θρίλερ» η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να διαψεύδουν τις ελπίδες των Ρεπουμπλικανών για ένα «κόκκινο κύμα» και τα δύο κόμματα να ελπίζουν σε μια νίκη με οριακές πλειοψηφίες.

Όλα ξεκίνησαν καλά για του Ρεπουμπλικάνους, όταν στη Φλόριντα, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις επανεξελέγη. Ο πολιτικός θεωρείται δυνητικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Τις επόμενες ώρες όμως οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν, όπως σημειώνει το CNN. Η έδρα στη Γερουσία για την Πενσιλβάνια πήγε στους Δημοκρατικούς και τον υποψήφιό τους Τζον Φέτερμαν, ο οποίος κέρδισε τον γνωστό από την παρουσία του στην τηλεόραση χειρουργό Μεχμέτ Οζ, ο οποίος διεκδικούσε την έδρα για τους Ρεπουμπλικάνους, την οποία άφησε κενή ο Ρεπουμπλικάνος Πατ Τούμεϊ.

Την ίδια ώρα, η μάχη για την πλειοψηφία της Βουλής της Αντιπροσώπων – αυτή που ευνόησε τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ανέμεναν να επωφεληθούν από τον υψηλό πληθωρισμό, τις ιστορικές τάσεις και τις φιλικές νέες γραμμές περιφέρειας μετά την αναδιανομή του 2021 – παραμένει ανοιχτή.

Οι Αμερικανοί ψήφισαν στις ενδιάμεσες εκλογές που κρίνουν, μεταξύ άλλων, αν οι Δημοκρατικοί – η παράταξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν – θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Κρίνονται οι 35 από τις 100 έδρες του σώματος του αμερικανικού ομοσπονδιακού Κογκρέσου.

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.