Νωρίς το πρωί σήμερα αναμενόταν να ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο των πετρελαίων Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει ακόμα έξι χρόνια φυλάκισης.

Η δικαστική απόφαση θεωρείται μία δοκιμή των υποσχέσεων του προέδρου Μεντβέντεφ για μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία. 

Όταν όμως οι δημοσιογράφοι έφτασαν στο δικαστήριο στη Μόσχα, βρήκαν στη πόρτα ένα σημείωμα που έγραφε πως η απόφαση θα καθυστερήσει: «Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας για την υπόθεση Χοντορκόφσκι θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου», έλεγε.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου επιβεβαίωσε την καθυστέρηση χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Οι δικηγόροι του δισεκατομμυριούχοι δήλωσαν πως δεν είχαν πληροφορηθεί την εξέλιξη αυτή.

Η δικαστική απόφαση ένα τεστ της βούλησης του προέδρου Μεντβέντεφ να διαχειριστεί την πιο αμφιλεγόμενη απόφαση στη 8ετη θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν: τη φυλάκιση ενός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Ρωσία.

Η τύχη του Χοντορκόφσκι θεωρείται τόσο φορτισμένη πολιτικά που οι δικηγόροι του λένε πως η απόφαση θα προέλθει από το Κρεμλίνο και όχι τα δικαστήρια. 

Η ετυμηγορία και καταδίκη στη δεύτερη δίκη του Χοντορκόφσκι θα παρακολουθείται στενά καθώς η τωρινή κάθειρξή του για εκτεταμένη απάτη και φοροδιαφυγή λήγει τον Οκτώβριο του 2011, λιγότερο από 6 μήνες πριν τις εκλογές στη Ρωσία.

Ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos βρίσκεται στη φυλακή από το 2003 και εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για μεγάλης κλίμακας αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή. Η δεύτερη δίκη του αφορά την υπεξαίρεση 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου κατά την περίοδο 1998-2003.