Στο ναδίρ έχει πέσει η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Νότο Καν στην Ιαπωνία, σύμφωνα με μέτρηση της εφημερίδας Asahi, ενώ το ρήγμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος μεγαλώνει καθημερινά.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το κυβερνών κόμμα χάνει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το σκάνδαλο χρηματοδοτήσεων ενός κορυφαίου στελέχους του κόμματος, το οποίο ουσιαστικά αποσπά την κυβέρνηση από την ενασχόληση με τα κατεστημένα προβλήματα μιας οικονομίας που παραπαίει και ενός διχασμένου κοινοβουλίου.

Οι ψηφοφόροι είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τις διπλωματικές αντιπαραθέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία με αποτέλεσμα η πτώση των ποσοστών να φτάσει το 6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο βετεράνος πολιτικός Οχιρό Οζάουα, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος στα θέματα στρατηγικής είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για τις πλαστές εκθέσεις από τον οργανισμό πολιτικής χρηματοδότησης του και στο εσωτερικό του κόμματος διεξάγεται μία μάχη για το κατά πόσο πρέπει να παρουσιαστεί στην κοινοβουλευτική ομάδα δεοντολογίας.

Στην έρευνα της Asahi, το 83% αποδοκιμάζει το χειρισμό του κόμματος στο σκάνδαλο των χρηματοδοτήσεων ενώ το 68% εκφράζει την άποψη ότι ο Οζάουα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη βουλή.