Στην ανακατάληψη πάνω από 600 οικισμών που κατείχαν ρωσικά στρατεύματα τον τελευταίο μήνα προχώρησαν οι Ουκρανοί όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. «Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 75 στρατηγικής σημασίας στην περιφέρεια της Χερσώνας» επεσήμανε το υπουργείο Επανένταξης των Προσωρινά Κατεχόμενων Περιοχών.

Κάπου 502 κοινότητες ανακαταλήφθηκαν στην περιφέρεια Χάρκοβο, όπου ουκρανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές άμυνες και προέλασαν βαθιά στα εδάφη που κατείχαν ο Ρώσοι, διαβεβαίωσε το υπουργείο αργά το βράδυ χθες Πέμπτη.

«Η έκταση των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας έχει αυξηθεί κατά πολύ», τόνισε το υπουργείο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών.

Η Χερσώνα, η Ντανιέτσκ, η Λουγκάνσκ και η Ζαπορίζια «προσαρτήθηκαν» από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω αντεπιθέσεων του ουκρανικού στρατού στο βορειοανατολικό, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Την κίνηση καταδίκασαν Κίεβο και Δύση, χαρακτηρίζοντας τις προσαρτήσεις παράνομες.

Την Πέμπτη, (13/10) ο τοποθετημένος από τη Ρωσία περιφερειάρχης στη Χερσώνα κάλεσε τους άμαχους να φύγουν από τις περιοχές όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε τις αντεπιθέσεις του τον Αύγουστο εναντίον περιοχών που κατείχε ο ρωσικός στρατός, που έθεσε υπό τον έλεγχό του ως και το 20% της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλε την 24η Φεβρουαρίου.