Η επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» -το πρωτόκολλο για τον χειρισμό του θανάτου της βασίλισσας- τέθηκε σε εφαρμογή μόλις η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έφυγε από την ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 96 ετών.

Άγνωστο σε πολλούς, ο σχολαστικός σχεδιασμός του θανάτου της ξεκίνησε λίγο μετά την άνοδό της στο θρόνο το 1952 μετά το θάνατο του πατέρα της. Σε ένα άρθρο των New York Times, ο καθηγητής της βρετανικής Κοινοπολιτείας και ιστορίας, Philip Murphy, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Από τη στιγμή που η βασίλισσα έγινε μονάρχης, το Whitehall ξεκίνησε τη διαδικασία σχεδιασμού για το τι θα συμβεί όταν πεθάνει».

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, οι εμπλεκόμενοι στον σχεδιασμό -συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας, των μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης- φέρονται να συναντιόντουσαν τρεις φορές τον χρόνο για να συζητήσουν και να επικαιροποιήσουν την επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ συμμετείχε στον σχεδιασμό της κηδείας της.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Το 2021, το Politico απέκτησε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Γέφυρα του Λονδίνου» και περιέγραψε τα γεγονότα που θα λάμβαναν χώρα έως και 10 ημέρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας, ενώ ο ενδελεχής σχεδιασμός, φυσικά, περιλαμβάνει και το φέρετρο στο οποίο θα ταφεί η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνήθως θάβονται σε φέρετρα με επένδυση μολύβδου. Ο μόλυβδος χρησιμεύει ως προστασία και συμβάλλει στη διατήρηση του σώματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς το βαρύ μέταλλο εμποδίζει την υγρασία να εισέλθει και με τη σειρά του επιβραδύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, η πρακτική αυτή χρονολογείται από τα παλιά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμη άλλες διαθέσιμες τεχνικές για τη διατήρηση του σώματος.

Λεπτομέρειες σχετικά με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ και ο βασιλιάς Κάρολος

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ κατασκευάστηκε από την εταιρεία Henry Smith, η οποία έκλεισε το 2005. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1869 και κατασκεύαζε φέρετρα στο χέρι μέχρι να κλείσει, αναφέρει η Daily Mail, ενώ σύμφωνα με την Telegraph, το φέρετρο της βασίλισσας παραγγέλθηκε και κατασκευάστηκε περισσότερα από 30 χρόνια πριν από τον θάνατό της. Είναι η ίδια εταιρεία που προμήθευσε τα φέρετρα και για άλλες γνωστές προσωπικότητες, όπως ο frontman των Queen Φρέντι Μέρκιουρι, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Νταϊάνα Ντορς, ο μουσικός Τζίμι Χέντριξ και ο εκλιπών σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου.

Όταν έκλεισε η Henry Smith, ανέλαβε η εταιρεία T Cribb & Sons, αλλά τα αρχεία χάθηκαν κατά τη μετάβαση και η ακριβής ημερομηνία κατασκευής δεν μπορούσε να προσδιοριστεί. Παραδοσιακά, τα βασιλικά φέρετρα κατασκευάζονται από αγγλική δρυ από το κτήμα Sandringham. Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, καθώς χάθηκαν μαζί με τα αρχεία, αναφέρει το grunge.com, αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι ότι χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Σήμερα, είναι σπάνιο τα φέρετρα να κατασκευάζονται από αγγλική δρυ, καθώς το υλικό είναι δύσκολο να βρεθεί, ενώ είναι και ιδιαιτέρως ακριβό. Γι’ αυτόν το λόγο, τα σημερινά φέρετρα από δρυ κατασκευάζονται, κυρίως, από αμερικανικό δρυ.

Οι λεπτομέρειες στο φέρετρο -εξαρτήματα, κούμπωμα και λαβές- φέρεται να παρέχονται από την εταιρεία Newman Brothers που έχει πλέον καταργηθεί, μια εταιρεία κατασκευής επίπλων φέρετρων που βρισκόταν στην Fleet Street του Μπέρμιγχαμ. Οι λεπτομέρειες σχεδιάστηκαν ειδικά για βασιλικά φέρετρα και τα εξαρτήματα δημιουργήθηκαν για να συγκρατούν με ασφάλεια τη σφαίρα, το σκήπτρο και το στέμμα στην κορυφή του φέρετρου.

Η τελευταία «κατοικία» της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Το στέμμα της Σκωτίας στο φέρετρο Βασίλισσας Ελισάβετ

Αφού κατασκευάστηκε το φέρετρο της βασίλισσας, φυλάχθηκε και συντηρήθηκε από την JH Kenyon Ltd. και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Leverton & Sons το 1991, όταν η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη βασιλική οικογένεια.

Δεδομένου ότι το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είναι επενδεδυμένο με μόλυβδο, είναι σημαντικά βαρύτερο από ένα συνηθισμένο φέρετρο και απαιτούνται οκτώ μεταφορείς για να το σηκώσουν και να το μετακινήσουν αντί για έξι, όπως είθιεσται. Όπως αναφέρει η Metro, το φέρετρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το οποίο ήταν, επίσης, επενδεδυμένο με μόλυβδο, ζύγιζε ένα τέταρτο του τόνου, δηλαδή περίπου 250 κιλά.

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είναι ουσιαστικά ένα φέρετρο μέσα σε φέρετρο -το εσωτερικό φέρετρο είναι κατασκευασμένο από ξύλο και στη συνέχεια προστατεύεται με μόλυβδο και τοποθετείται μέσα σε ένα εξωτερικό φέρετρο. Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό τρεις ημέρες μετά τον θάνατό της, ενώ η βασιλική σημαία της Σκωτίας ήταν τυλιγμένη πάνω από αυτό, με μια σύνθεση από γλυκά μπιζέλια και ντάλιες -τα αγαπημένα λουλούδια της εκλιπούσης- που συλλέχθηκαν από το Balmoral.

Μετά από 10 ημέρες πένθους, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου έχουν ταφεί και οι γονείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και η βασιλομήτωρ. Τα λείψανα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, της αδελφής της βασίλισσας που πέθανε το 2002, βρίσκονται, επίσης, στο παρεκκλήσι, όπως αναφέρουν οι New York Times.