Οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου να εκτοξεύσουν βαλλιστικό πύραυλο στο πλαίσιο «δοκιμή ρουτίνας», σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Πεντάγωνο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν συνηθίζει να ανακοινώνει εκ των προτέρων την ημερομηνία μιας δοκιμαστικής εκτόξευσης ICBM και στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου έκανε λόγο για «δοκιμή ρουτίνας», η οποία έχει σκοπό να καταδείξει το επίπεδο ετοιμότητας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η τελευταία δοκιμή Minuteman III (στις 16 Αυγούστου), ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, είχε αναβληθεί δύο φορές.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά στις αρχές Αυγούστου, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει πυραύλους Minuteman III (που εκτοξεύονται από το έδαφος), πυραύλους Trident (που εκτοξεύονται από υποβρύχια) και βόμβες που μεταφέρονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.