Newsroom

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα στο συγκρότημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια προκειμένου να αποτιμήσει τον κίνδυνο μιας διαρροής ραδιενέργειας αφού καθυστέρησαν για αρκετές ώρες λόγω βομβαρδισμών κοντά στην περιοχή των εγκαταστάσεων. Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον σταθμό στη νότια-κεντρική Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αλλά λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του.

Οι συνθήκες στο πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες με τη Μόσχα και το Κίεβο να κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι βομβαρδίζει την περιοχή και προκαλώντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ. Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φθάνει σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε κοντινή απόσταση. Ουκρανική πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε στο Reuters κα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η αποστολή «μπορεί να αποδειχθεί πιο σύντομη από ό,τι σχεδιαζόταν».

Νωρίτερα, η ουκρανική κρατική εταιρία ατομικής ενέργειας Energoatom δήλωσε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί οδήγησαν στο κλείσιμο του ενός από τους μόλις δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού, ενώ η Μόσχα δήλωσε πως απέτρεψε μια ουκρανική προσπάθεια να καταληφθεί το εργοστάσιο. Δημοσιογράφος του Reuters στην κοντινή, υπό ρωσικό έλεγχο, πόλη Ενερχοντάρ είπε πως ένα κτίριο κατοικιών επλήγη από τον βομβαρδισμό, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα υπόγειο. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ποιος ευθύνεται για τα πυρά.

Ζαπορίζια πυρηνικό εργοστάσιο

Ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης του τομέα της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε ουκρανικό, όπως είπε, βομβαρδισμό της Ενερχοντάρ που κατέστρεψε επίσης τρία νηπιαγωγεία και το Σπίτι του Πολιτισμού. Το πρωί σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη, είπε. Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, φέροντας θωράκιση σώματος και ταξιδεύοντας σε λευκά, θωρακισμένα τζιπ με διακριτικά του ΟΗΕ, ανακόπηκαν στο πρώτο σημείο ελέγχου έξω από τη Ζαπορίζια έπειτα από αναφορές για βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να καταλάβει τον σταθμό μερικές ώρες πριν από την αναμενόμενη άφιξη της ομάδας του ΔΟΑΕ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως έως 60 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τον ποταμό Δνείπερο, που χωρίζει την περιοχή που κατέχουν οι δύο πλευρές, με βάρκες στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σε μια «πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, με σκοπό να διαταραχθεί η επίσκεψη του ΔΟΑΕ.

Το υπουργείο ανέφερε πως «ελήφθησαν μέτρα» προκειμένου να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, περιλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτικών αεροπορικών οχημάτων. Τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος διορίστηκε από τους Ρώσους, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, δήλωσε αργότερα πως «περίπου 40» από τους 60 Ουκρανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν επίσης τρεις Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον σταθμό, πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι του Reuters που ακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή προτού διαταχθούν να γυρίσουν πίσω λόγω των επικίνδυνων συνθηκών είπαν πως ενόσω βρίσκονταν στην πόλη Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας, είδαν λάμψεις από εκρήξεις στον ουρανό.

Δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ποιος έφερε την ευθύνη.

Ζαπορίζια πυρηνικό εργοστάσιο

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τους Ρώσους έχουν αφήσει να εννοηθεί πως η ομάδα του ΔΟΑΕ θα έχει μόνο μία ημέρα στη διάθεσή της για να επιθεωρήσουν το εργοστάσιο, ενώ η αποστολή είχε ετοιμαστεί για μεγαλύτερο διάστημα. «Αν μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε μια μόνιμη ή συνεχόμενη παρουσία, τότε θα παραταθεί. Αλλά αυτό το πρώτο κομμάτι θα διαρκέσει μερικές ημέρες», είχε πει ο επικεφαλής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.

Αργή πρόοδος

Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης εν μέσω μια ουκρανικής επίθεσης για την ανακατάληψη εδαφών στον νότο. «Είναι μια πολύ αργή διαδικασία, επειδή δίνουμε αξία στους ανθρώπους», δήλωσε ο Ολεκσίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, αναφερόμενος στην ουκρανική επίθεση.

Η Μοσχα αρνήθηκε τις πληροφορίες για ουκρανική πρόοδο και είπε πως τα στρατεύματά της εκδίωξαν τις ουκρανικές δυνάμεις. Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε πως δεν θα αναφέρει προσώρας τους οικισμούς στον νότο που ανακατέλαβε ώστε να αποτρέψει τη διενέργεια ρωσικών πληγμάτων εναντίον τους. Ανέφερε επίσης πως η αντεπίθεσή της δεν επηρεάζει τον διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα που έχει δημιουργηθεί για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.