Η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, έχει επανέλθει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Η Ουκρανία ανέφερε στον ΙΑΕΑ ότι ο ΖΝΡΡ, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, αποσυνδέθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τη γραμμή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως επί του παρόντος είναι και πάλι συνδεδεμένος», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από τη Βιέννη.

Ο ΙΑΕΑ πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες για την αιτία της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Σημειώνεται, ότι από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν ήταν ο έλεγχος πυρηνικών σταθμών που καταλάμβανε ο ρωσικός στρατός. Έτσι, η Ρωσία συμφώνησε με ουκρανικές και διεθνείς αρχές, να μην πειράξει ή αντικαταστήσει το προσωπικό που εργάζεται στους εκάστοτε σταθμούς που περνούν υπό την κατοχή της.

Παρόλα αυτά, έκτοτε έχουν σημειωθεί από τις πρώτες μέρες της ένοπλης σύρραξης, επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς που ελέγχει η Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς επίσημα να έχει αναγνωριστεί ο θύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις η Ρωσία έχει κατηγορήσει επίσημα την Ουκρανία για τα χτυπήματα, με την ουκρανική πλευρά είτε να μην αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις, είτε να κατηγορεί τους Ρώσους για προβοκάτσιες.