Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον υπό ρωσική κατοχή ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι στο δίκτυο France 24 TV.

Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες για την απόκτηση πρόσβασης στον σταθμό είναι επιτυχείς, περίπτωση κατά την οποία ο Γκρόσι έχει δηλώσει ότι η IAEA θα βρεθεί εκεί εντός ημερών, δήλωσε: «Βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό».

Το ουκρανικό προσωπικό λειτουργεί ακόμη το εργοστάσιο αλλά ο χώρος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.
Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για τον βομβαρδισμό του χώρου αυτού, εγείροντας διεθνή ανησυχία για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα.

Η ηγεσία του συμβουλίου της κρατικής Δούμας στη Ρωσία, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Μόσχας να διευκολύνει μια αποστολή της ΙΑΕΑ «συνεπώς οι ειδικοί της υπηρεσίας μπορούν να διαπιστώσουν επί τόπου ότι υπάρχουν απειλές ως αποτέλεσμα των συνεχών ουκρανικών επιθέσεων στο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, με τραγικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα».

Η Ουκρανία δηλώνει ότι η Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο μιας καταστροφής χρησιμοποιώντας το εργοστάσιο ως ασπίδα από την οποία κατευθύνει τις επιθέσεις στην γύρω περιοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του σε μια επίσκεψη ειδικών της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

Οι αντιδραστήρες έκλεισαν έπειτα από βλάβη σε καλώδια, σύμφωνα με την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom

Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκαν σήμερα από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας αφού πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια —στις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης-– και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο, ανέφερε η εταιρία.

«Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο», ανέφερε σε μια δήλωση η Energoatom.

Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, ανέφερε η εταιρία.

Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που αποσυνδέθηκαν τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ.

Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που «δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες», ανέφερε η πηγή.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κατέλαβε τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο και τον έχει θέσει υπό τον έλεγχό της από τότε, αν και σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς της Energoatom.

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες.