Μερικές ημέρες προτού γιορτάσουν την ημέρα της 31ης ανεξαρτησίας τους οι Ουκρανοί έβγαλαν τα… ρωσικά τανκς στους δρόμους του Κιέβου. Πρόκειται για κατεστραμμένα οχήματα στη διάρκεια του πολέμου, τα οποία έγιναν πόλης έλξης κυρίως για τα παιδιά που φωτογραφήθηκαν πάνω τους.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το νέο αυτό αξιοθέατο έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, αφού ορισμένοι ανήλικοι κρατούσαν και παιχνίδια – ρέπλικες όπλων όπως για παράδειγμα Καλάζνικοφ και άλλα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ χιλιάδες συνέρρευσαν σ’ έναν από τους κεντρικούς δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, την λεωφόρο Χρέστσατικ, κοντά στην Πλατεία Ανεξαρτησίας ώστε να δουν τα 70 οχήματα – άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πυραυλικά συστήματα και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα – που ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Πολλοί από όσους επισκέφθηκαν το σημείο έβγαλαν φωτογραφίες πάνω στα τανκς ακόμη και selfies καθώς οι ουκρανικές αρχές ήθελαν μ’ αυτόν τον τρόπο να δείξουν τα επιτεύγματά των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Το «νεκροταφείο» της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής αποκαλύφθηκε στην πρωτεύουσα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τον σχηματισμό της ως ανεξάρτητου κράτους το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η ημερομηνία σηματοδοτεί επίσης έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου.