Οι Ρεπουμπλικάνοι εντείνουν τις πιέσεις τους ζητώντας τη δημοσιοποίηση της ένορκης κατάθεσης στο FBI που θα δείξει την αιτιολόγηση των Αρχών για την έφοδο και την κατάσχεση εγγράφων στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Το ένταλμα που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έρευνα έδειξε ότι ο Τραμπ είχε 11 φακέλους απόρρητων εγγράφων στην κατοικία του και ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε “εύλογη αιτία” να διεξαγάγει την έρευνα βάσει ενδεχόμενων παραβιάσεων του νόμου περί κατασκοπείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν τώρα την αποκάλυψη πιο λεπτομερών πληροφοριών που έπεισαν έναν ομοσπονδιακό δικαστή να εκδώσει το ένταλμα έρευνας, κάτι που μπορεί να αποκαλύπτει τις πηγές που έδωσαν πληροφορίες καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των εγγράφων και άλλες απόρρητες πληροφορίες. Η αποσφράγιση τέτοιων ένορκων καταθέσεων είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και θα απαιτούσε έγκριση από ομοσπονδιακό δικαστή.

“Νομίζω ότι η δημοσιοποίηση της ένορκης κατάθεσης θα βοηθούσε, ή τουλάχιστον θα επιβεβαίωνε ότι υπήρχε δικαιολογία για αυτή την έφοδο”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ράουνς στο NBC.

“Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να δείξει ότι αυτή δεν ήταν απλώς μια εξόρμηση “ψαρέματος”, αλλά ότι είχαν λόγους να μπουν και να το κάνουν αυτό, καθώς και ότι εξάντλησαν όλα τα υπόλοιπα μέσα” είπε, προσθέτοντας ότι “και αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, τότε έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα μπροστά μας”.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει προς ώρας σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό του θέματος.

Ο βουλευτής Μάικ Τέρνερ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι οδήγησε στην επιδρομή.

“Το Κογκρέσο λέει, “Δείξτε μας. Θέλουμε να μάθουμε τι τους είπε το FBI. Τι βρήκαν;” είπε ο Τέρνερ.

Ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός στην Καλιφόρνια που προεδρεύει της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της ένορκης κατάθεσης σήμερα, Κυριακή.

Δήλωσε ότι “πιο ανησυχητικό” είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ συνέχισε να κρατά τα απόρρητα έγγραφα παρόλο που το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την επιστροφή τους.

“Φαίνεται ότι είναι σκόπιμη από την πλευρά του προέδρου, η διατήρηση αυτών των εγγράφων, καθώς η κυβέρνηση τα ζήτησε πίσω”, είπε στο CBS.