Μία 48χρονη Καναδή μητέρα, συνελήφθη επειδή προσποιήθηκε τον θάνατο της ίδιας και του 7χρονου γιου της, για να κερδίσει την «μάχη» για την επιμέλεια. Η γυναίκα σκηνοθέτησε τον θάνατό τους κάνοντας τους να φαίνεται πως πνίγηκαν, ενώ στην πραγματικότητα έφυγαν στο Όρεγκον και ζούσαν με το όνομα ενός φίλου της γυναίκας. Η Dawn Marie Walker, πλέον αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες για κλοπή ταυτότητας και κατοχή πλαστών εγγράφων.

Η 48χρονη φέρεται να άφησε τους αστυνομικούς να πιστέψουν ότι είχε παρασυρθεί μαζί με τον επτάχρονο γιο της ενώ ψάρευε σε μια όχθη ποταμού κοντά στο Σασκατούν.

Ένας περαστικός , που βρέθηκε στην περιοχή όπου είχε σκηνοθετήσει τον θάνατό τους, παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα πορτοφόλι, ένα σπασμένο κοντάρι ψαρέματος στη μέση του ποταμού και μια κουβέρτα που βρισκόταν στο έδαφος, αυτά συνέβησαν στις 23 Ιουλίου, λίγο πριν εξαφανιστεί. Το φορτηγό που είχε η γυναίκα βρέθηκε επίσης στην περιοχή. Μάλιστα, από τις Αρχές δόθηκε αμοιβή 10.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται.

Η γυναίκα ταράχτηκε όταν κατάλαβε ότι θα την έπιαναν, καθώς οι αστυνομικοί ανακάλυψαν πως η 48χρονη χρησιμοποιούσε την ταυτότητα μιας φίλης της, για να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Έτσι, παρακολούθησαν ένα μπλε Chevrolet που οδηγούσε και έφτασαν σε ένα σπίτι που είχε νοικιάσει μέσω Airbnb στο Όρεγκον . Για να κλείσει το σπίτι χρησιμοποίησε επίσης, το όνομα της φίλης της, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση. Η Walker τελικά συνελήφθη την Παρασκευή μετά το ανθρωποκυνηγητό και φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως «δεν θέλει να είναι με τον πατέρα του». Μετά από έρευνα στο αυτοκίνητό της, βρέθηκαν σημειώσεις που έδειχναν πώς είχε σχεδιάσει την εξαφάνισή της, συμπεριλαμβανομένων «βάψιμο μαλλιών» και «τατουάζ στο σώμα».

Η λίστα περιείχε ακόμα σημειώσεις για όλα της τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσει: «1. Αρνητικό τεστ Covid 2. Καλάμι ψαρέματος 3. Τηλέφωνο (νεκρό) 4. Όχημα/ποδήλατο 5. Βάψιμο μαλλιών 6. Τατουάζ. Μεταξύ των σημειώσεων υπήρχαν επίσης: «παρκάρετε το αυτοκίνητο (μαύρη περούκα)», «βάζω το τηλέφωνο στο νερό», «βάζω το όχημα σε γέφυρα» και «βρίσκω το πλησιέστερο σύνορο». Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης ένα κινητό τηλέφωνο, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε καναδικό νόμισμα, κάρτες Visa, μια χρεωστική κάρτα τράπεζας στο όνομα της φίλης της και μια άδεια οδήγησης. Με το που την έπιασαν οι αστυνομικοί φρόντισαν το παιδί και ενημέρωσαν τον πατέρα τους ότι ζει. Η Walker κρατήθηκε στο κέντρο κράτησης της κομητείας Multnomah με τις κατηγορίες για κλοπή ταυτότητας και κατοχή πλαστών εγγράφων. Η 48χρονη, εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας, όπου οι Εισαγγελείς υποστήριξαν ότι έπρεπε να παραμείνει υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσης της.

Μάλιστα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της dailymail, οι καναδικές αρχές αναμένεται να «πιέσουν» την υπόθεση και να την κατηγορήσουν για απαγωγή. Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Scott Kerin, είπε στο δικαστήριο: «Το περίπλοκο σχέδιο στο οποίο συμμετείχε σχεδιάστηκε για έναν σκοπό – να αποφύγει το νόμο και να μην βρεθεί» είπε και συνέχισε «Αυτό δεν ήταν ένα κίνητρο της στιγμής. Η κατηγορούμενη κατέβαλε χρόνο και πολλή προσπάθεια για να σχεδιάσει το έγκλημά της» τόνισε.

Θα εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο σήμερα το απόγευμα , όπου θα προσπαθήσει να αφεθεί ελεύθερη με καταβολή εγγύησης.