Αναστάτωση επικράτησε σε ένα μουσείο στη Βρετανία, όταν δύο ακτιβιστές μπήκαν μέσα και «κόλλησαν» τα χέρια τους πάνω σε έναν εμβληματικό πίνακα του Βαν Γκογκ, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ακτιβιστές επέλεξαν έναν πίνακα του 1889, που τιτλοφορείται «Ανθισμένες ροδακινιές» και απεικονίζει ένα τοπίο στη νότια Γαλλία. Το έργο εκτίθεται στην Courtauld Gallery.

«Συγγνώμη απ’ όλον τον κόσμο, δεν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, κολλήσαμε σε αυτόν τον πίνακα, αυτόν τον υπέροχο πίνακα, επειδή είμαστε τρομοκρατημένοι για το μέλλον μας», εξήγησε σε ένα βίντεο ο Λούι Μακένι, 21 ετών, ο ένας από τους ακτιβιστές. Ο νεαρός έχει ήδη συλληφθεί 20 φορές και τον χειμώνα έμεινε έξι εβδομάδες στη φυλακή επειδή απέκλεισε, μαζί με άλλους, τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο του Λονδίνου. Τον Μάρτιο διέκοψε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, όταν δέθηκε στα δοκάρια του τέρματος.

Επίσης, η έτερη ακτιβίστρια, η Έμιλι Μπρόκλμπανκ, μια φοιτήτρια ψυχολογίας 24 ετών, είπε ότι «δεν μπορεί να ζει σε μια φούσκα κανονικότητας όταν η κοινωνία καταρρέει γύρω μας και τόσοι άνθρωποι στον Νότο υποφέρουν».

Σημειώνεται, ότι η κινητοποίηση αυτή έγινε γιατί η Προβηγκία, η περιοχή της νότιας Γαλλίας που εικονίζεται στον πίνακα του Βαν Γκογκ, κινδυνεύει από την ξηρασία. Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι πέντε μέλη της συνελήφθησαν την Τετάρτη σε ένα μουσείο της Γλασκώβης, αφού έγραψαν συνθήματα στο έδαφος και σε έναν τοίχο και κόλλησαν τα δάχτυλά τους στο κάδρο ενός πίνακα του 19ου αιώνα που εικονίζει τα Χάιλαντς της Σκωτίας.