Τίτλοι τέλους έπεσαν για το εμβληματικό πλωτό και διάσημο σε όλο τον κόσμο εστιατόριο Jumbo του Χονγκ Κονγκ το οποίο βυθίστηκε και βρίσκεται πια βάθος περίπου 1.000 μέτρων.

Το Jumbo ήταν ένα από πια ξεχωριστά εστιατόρια της πόλης με μακρόχρονη ιστορία και ήταν μέρος της φιλόδοξης γευστικής εμπειρίας Jumbo Kingdom στην Αμπερτίν.

Κατασκευάστηκε το 1976, μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 2.300 επισκέπτες και προβλήθηκε στις κλασικές ταινίες του The Protector και The God of Cookery.

Το τριώροφο πλοίο, το εξωτερικό του οποίου ήταν σχεδιασμένο σαν κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι, στην ακμή του, την εποχή της τουριστικής αιχμής στο Χονγκ Κονγκ, επισκέπτονταν συχνά διάσημες προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο Τομ Κρουζ.

Η επιχείρηση υπέστη τεράστια οικονομική ζημία τα τελευταία χρόνια (το εστιατόριο δεν ήταν κερδοφόρο από το 2013) και έκλεισε το 2020 λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Το εστιατόριο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επρόκειτο να ρυμουλκηθεί για να ανακαινιστεί από ένα νέο διαχειριστή αλλά κατά τη διαδικασία της ρυμούλκησης στη θάλασσα της Νότιας Κίνας ξέσπασε καταιγίδα η οποία το βύθισε.

Το εστιατόριο που μοιάζει με φορτηγίδα βρίσκεται πλέον στον βυθό κοντά στα νησιά Παρασέλ και η αποκατάστασή του είναι σχεδόν αδύνατη.

Η είδηση αντιμετωπίστηκε με έκπληξη στο διαδίκτυο, με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Χονγκ Κονγκ να θρηνούν για το τέλος ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα ιστορικά σύμβολα του Χονγκ Κονγκ.

Πολλοί χρήστες δημοσίευσαν αποχαιρετιστήρια μηνύματα ή όμορφες αναμνήσεις από επισκέψεις τους στο εστιατόριο στο παρελθόν.