Σε ανακοίνωση ότι δύο ηγέτες «εγκληματικής οργάνωσης» σκοτώθηκαν στο ανατολικό τμήμα του Τατζικιστάν προχώρησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας στο ανατολικό τμήμα της χώρας της κεντρικής Ασίας.

Οι Χουρσάντ Μαζόροφ και Ζόιρ Ραζάμποφ «πρόβαλαν ένοπλη αντίσταση» με χειροβομβίδες και τουφέκια εφόδου, αλλά «εκκαθαρίστηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Khovar.

Η αυτόνομη περιοχή Γκόρνο Μπανταχσάν γίνεται συχνά θέατρο συγκρούσεων μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στο Τατζικιστάν, τα χρόνια του 1990.

Οι αρχές διεξάγουν από τα μέσα Μαΐου ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε αυτή την αχανή ορεινή ζώνη του όγκου Παμίρ, που γειτονεύει με την Κίνα και το Αφγανιστάν. Αποτελεί σχεδόν τη μισή επιφάνεια της χώρας, αλλά είναι αραιοκατοικημένη, μόλις 200.000 από τους εννιά εκατομμύρια κατοίκους του Τατζικιστάν ζουν εκεί.

Το Τατζικιστάν κυβερνά από το 1992 ο Εμαμαλί Ραχμόν, τις παρεκκλίσεις του οποίου στον αυταρχισμό έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ΜΚΟ και δυτικές πρωτεύουσες.

Οι Χουρσάντ Μαζόροφ και Ζόιρ Ραζάμποφ ανήκαν σε δίκτυο ηγετών στο Γκόρνο Μπανταχσάν και οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση γνώρισαν αρκετές διακυμάνσεις αφότου υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης με την οποία τερματίστηκε η εμφύλια ένοπλη σύρραξη.

Κατά το Khovar, «δέκα συνεργοί» των δύο ανδρών «συνελήφθησαν» στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Προχθές Σάββατο, το Khovar μετέδωσε ότι συνελήφθη επίσης ο Ταλίμπ Αγιουμπέκοφ, επίσης ηγέτης των ανταρτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Τον περασμένο μήνα, άλλος αντιπολιτευόμενος, ο Μαμαντμποκίρ Μαμαντμποκίροφ, σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή, γεγονός που ήγειρε φόβους για νέα κλιμάκωση.