Σε επιθετική στάση παραμένει η Τουρκία, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να ακολουθούν την προκλητική στάση της Άγκυρας, θέτοντας θέμα διεκδίκησης 22 ελληνικών νησιών, επικαλούμενα τη «Συνθήκη της Λωζάνης», μέσω της οποία θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους.

Η Milliyet γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος», ενώ η Yeni Safak αναφέρει ότι αυτά τα 22 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα (σ.σ. μοναδική εξαίρεση η Χάλκη), τονίζοντας ότι «η σταρατιωτικοποίηση είναι απειλή».

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννέα νησιών και πώς στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήση.

Η άλλη πλευρά της Τουρκίας

Βέβαια, στη γειτονική χώρα υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, τα οποία στέκονται στην οικονομική δυσχέρεια που κυριαρχεί στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 2,18 λίρες (0,12 ευρώ), πηγαίνοντας στις 28,5 λίρες (1,58 ευρώ) το λίτρο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 268%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ. Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνδυάζεται με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της χώρας.