Viral έγιναν οι εικόνες από τον διασημότερο πίνακα του κόσμου, τη Μόνα Λίζα, γεμάτο… σαντιγί. Αν και το μόνο που στην πραγματικότητα λερώθηκε είναι το προστατευτικό γυαλί που βρίσκεται μπροστά από το έργο τέχνης του ντα Βίντσι στο Λούβρο, το συμβάν προκάλεσε προσωρινή αναστάτωση στο μουσείο του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη Marca, ο άνδρας που πέταξε την τούρτα στη Μόνα Λίζα, μπήκε στην αίθουσα όπου εκτίθεται το αριστούργημα του Ντα Βίντσι με αναπηρικό αμαξίδιο και φορώντας περούκα. Προς έκπληξη των παρευρισκόμενων, ξαφνικά σηκώθηκε όρθιος, πλησίασε τη «Τζοκόντα» και πέταξε το γλυκό.

Όπως επισημαίνει το ισπανικό σάιτ, το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου έσπευσε να απομακρύνει τον άνδρα από την αίθουσα, ενώ ο κόσμος τριγύρω συνέχιζε να φωτογραφίζει και να τραβάει βίντεο.

Το συμβάν έληξε γρήγορα, το προστατευτικό γυαλί καθαρίστηκε αμέσως και ο πίνακας παρέμεινε άθικτος.

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν την Γη … Ολοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε την Γη. Γι΄αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη» ακούγεται να λέει ο άνδρας που πέταξε την τούρτα σε ένα από τα βίντεο, ντυμένος στα λευκά που φοράει περούκα και κασκέτο.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι πέφτει θύμα βανδαλισμού.

Τον Αύγουστο του 2009, ρωσίδα επισκέπτις του Λούβρου συνελήφθη αφού πέταξε ένα φλιτζάνι με τσάι προς τον πίνακα. Το μουσείο είχε τότε ανακοινώσει ότι το φλιτζάνι έσπασε επάνω στη γυάλινη προθήκη η οποία γρατζουνίστηκε ελαφρά.

Τον Δεκέμβριο του 1956, ένας Βολιβιανός είχε πετάξει πέτρα κατά της Τζοκόντας προκαλώντας φθορά στο αριστερό της χέρι. Μετά από αυτό τοποθετήθηκε πίσω από γυάλινη προθήκη.

Από το 2005 η Τζοκόντα βρίσκεται πίσω από θωρακισμένη γυάλινη προθήκη και προστατεύεται από κέλυφος που διατηρεί ελεγχόμενη την υγρασία και την θερμοκρασία.

Μπροστά της περνούν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο που έρχονται για να την θαυμάσουν στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου (10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως πριν από την πανδημία)