Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στο πόλεμο της Ουκρανίας, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο δολοφόνησε έναν Ουκρανό ηλικιωμένο άμαχο, ενώ ζήτησε «συγγνώμη» για την πράξη του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Βαντίμ Σισιμαρίν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τη χήρα του 62χρονου πολίτη Ολεξάντερ Τσέλιποφ, τον οποίο ο Σισιμαρίν ομολόγησε ότι πυροβόλησε και τον σκότωσε στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Αισθάνεσαι τύψεις για το έγκλημα που έκανες;» τον ρώτησε η Κατερίνα Σαλίποβα με καθαρή φωνή. «Ξέρω ότι δεν θα μπορέσετε να με συγχωρέσετε, αλλά και πάλι σας ζητώ συγγνώμη», απάντησε ο στρατιώτης. «Μα γιατί ήρθες εδώ; Για να μας ελευθερώσεις από τι; Τι σου έκανε ο άντρας μου;» αντέδρασε η μικροκαμωμένη γυναίκα με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά. Ο νεαρός κρύφτηκε πίσω από τις «εντολές» που έλαβε και ο διάλογος δεν προχώρησε περαιτέρω.

Πώς σκότωσε τον Ουκρανό άμαχο

Νωρίτερα, περιέγραψε τις συνθήκες της τραγωδίας, που σημειώθηκε μόλις τέσσερις ημέρες μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στην περιοχή Σούμι. Η φάλαγγα αρμάτων μάχης στην οποία βρισκόταν είχε δεχτεί επίθεση και μαζί με άλλους στρατιώτες έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να μην αιχμαλωτιστεί.

«Θέλαμε να επιστρέψουμε εκεί που είχε θέση ο στρατός μας, στη Ρωσία», είπε και πρόσθεσε ότι «καθώς οδηγούσαμε, είδαμε έναν άνδρα να μιλάει στο τηλέφωνο. Είπε ότι θα μας καταγγείλει». Σύμφωνα με τον 21χρονο, ένας από τους άλλους στρατιώτες, τον οποίο δεν γνώριζε, του είπε να πυροβολήσει. «Μου είπε με αποφασιστικό τόνο να πυροβολήσω, και ότι αν δεν το κάνω, θα κινδυνεύαμε», είπε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο άνδρας που του έδωσε εντολή δεν ήταν ανώτερος του.

Επίσης, η χήρα Κατερίνα Σαλίποβα είπε στο δικαστήριο ότι είχε ακούσει μακρινούς πυροβολισμούς από την αυλή του σπιτιού τους και ότι φώναξε τον σύζυγό της την ημέρα που δολοφονήθηκε.

«Έτρεξα στον άντρα μου, ήταν ήδη νεκρός. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ» , είπε ταραγμένη, με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή. Ο σύζυγός της ήταν άοπλος και ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα, είπε. Έχουν έναν γιο 27 ετών και δύο εγγόνια.

Η Σελίποβα είπε στο δικαστήριο ότι δεν θα είχε αντίρρηση εάν ο στρατιώτης παραδοθεί στη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων για να βγουν τα «αγόρια μας» από την πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, μια αναφορά στους εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν στη Ρωσία.