Ο Φινλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία έχει σκληρύνει ιδιαίτερα την στάση της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση, μετά τις κατάλληλες συζητήσεις.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια μιας ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι «οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες» και πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως “δεν είναι υπέρ”», είπε ο Νιινίστο. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται, ότι Φινλανδία και Σουηδία θα καταθέσουν μαζί αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη 18 Μαΐου, ενώ οι ηγέτες των δύο Σκανδιναβικών χωρών θα επισκεφθούν την Πέμπτη (19/5) και τον Λευκό Οίκο, ώστε να συζητήσουν σχετικά το θέμα με τον Τζο Μπάιντεν.