Το Βέλγιο σχεδιάζει να εισάγει μέχρι το τέλος του έτους ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής», που ήδη απαγορεύονται στην Γαλλία, στην Γερμανία και – πολύ πρόσφατα – στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, έγινε γνωστό την Πέμπτη.

Η υφυπουργός Ισότητας των Φύλων Σάρα Σλιτς θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο για την πλήρη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ στο Βέλγιο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το γραφείο της Σάρα Σλιτς , το Βέλγιο συγκαταλέγεται σε 70 χώρες του κόσμου όπου εφαρμόζονται οι «θεραπείες» αυτές που είναι «αναποτελεσματικές και επικίνδυνες», αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι πρακτικές αυτές ξεκινούν από την ψυχοθεραπεία και τα ηλεκτροσόκ και φθάνουν στον ξυλοδαρμό και στον “διορθωτικό βιασμό”. Μπορούν να εφαρμοσθούν σε ιατρικό, θρησκευτικό ή άλλο περιβάλλον, είτε μέσω συγγενών ή ψευδοεπαγγελματιών και έχουν τρομακτικές συνέπειες στα πρόσωπα επί των οποίων εφαρμόζονται», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προσεχώς οι «θεραπείες μεταστροφής» θα απαγορευθούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υπαναχωρήσει σε αυτήν την δέσμευση.

Οι «θεραπείες μεταστροφής» έχουν ως στόχο την αλλαγή σεξουαλικής κατεύθυνσης ή την ταυτότητα φύλου και έχουν χαρακτηριστεί «βασανιστήριο» από φορείς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για παγκόσμια απαγόρευσή τους.