Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται η απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής» στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού και μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε ημερίδα για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου Faros.

Οι πρακτικές αυτές αφορούν σε ψευδοεπιστημονικές (ιατρικές, ψυχιατρικές, ψυχοθεραπευτικές, ψυχολογικές, φαρμακευτικές, συμπεριφορικές) ή θρησκευτικές ή πνευματιστικές κ.α. παρεμβάσεις που έχουν ως δηλωμένο ή υπόρρητο σκοπό τους την «αλλαγή» του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός προσώπου.

Κατά το πόρισμα της προαναφερθείσας Επιτροπής, το οποίο έχει τεθεί υπόψιν του πρωθυπουργού, αναφέρει πως οι «παρεμβάσεις αυτές εκκινούν από την πεποίθηση ότι η ομοφυλοφιλία ή η αμφιφυλοφιλία και η ανάγκη αναπροσδιορισμού σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου συνιστούν ψυχική διαταραχή ή πρόβλημα ή ανωμαλία και ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι κατώτερα –ηθικά, πνευματικά ή σωματικά− από τα ετεροφυλόφιλα ή cis άτομα (…).

Με τις παρεμβάσεις τους υπόσχονται την “αλλαγή” της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας του ατόμου ή την έμμεση αμφισβήτηση του αυτοπροσδιορισμού του ή την παρουσίαση ως “προτιμότερη”, πιο “υγιούς” ή “λειτουργικής” μίας cis ή ετεροφυλόφιλης ταυτότητας».

«Βλαπτικές και επικίνδυνες πρακτικές»

Επισημαίνεται πως διεθνώς, ως τέτοιες «θεραπείες μεταστροφής», νοούνται πρακτικές όπως ξυλοδαρμοί, σεξουαλική βία -ακόμη και βιασμοί-, απομόνωση, στέρηση τροφής, ηλεκτροσόκ, χορήγηση φαρμακευτικών και άλλων σκευασμάτων, ψυχολογική βία, καθώς και εξορκισμοί ή άλλες συνεδρίες.

Σχετικές με το εν λόγω ζήτημα έρευνες αναφέρουν ότι σε τέτοιες πρακτικές εμπλέκονται πνευματικοί ή θρησκευτικοί καθοδηγητές, εναλλακτικοί θεραπευτές (ομοιοπαθητικοί, ενεργειακοί θεραπευτές κ.α.) αλλά και επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας παρότι , «δεν δύνανται με βάση τα επιστημονικά και εμπειρικά δεδομένα να επιφέρουν την μεταστροφή ή μεταβολή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του ατόμου που τις υφίσταται, όπως αποδεικνύουν εμπειρικά στοιχεία.

Αντιθέτως, ιατρικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι οι “θεραπείες μεταστροφής” είναι όχι μόνον αναποτελεσματικές, αλλά και –κυρίως– βλαπτικές και επικίνδυνες για τη σωματική και ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων».

#η ταυτότητά σου δεν θέλει αλλαγή

Σημειώνεται πως η απαγόρευση αυτών των «θεραπειών» – βασανιστριών, όπως χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ, αποτελεί σημαντικό αίτημα της εγχώριας ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Σχετική καμπάνια στην Ελλάδα «τρέχει» ο επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων «Orlando LGBT+». Σε σχετική ανακοίνωσή του, στις αρχές του μήνα, κατήγγειλε πως:

«Οι θεραπείες μεταστροφής σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ παραμένουν ένα σκοτεινό κοινό μυστικό μεταξύ πολλών μελών της κοινότητας, αλλά και ανθρώπων σε θέσεις ισχύος στο κοινωνικό σύνολο, που εκμεταλλεύονται τον ρόλο και τις ιδιότητές τους προκαλώντας σοβαρές βλάβες και κίνδυνο για την ψυχική υγεία και την σωματική ακεραιότητα πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων».

Όμως «το 2022 είναι η χρονιά να πούμε “ως εδώ”».

Δείτε περισσότερα στην παρακάτω ανάρτηση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ8 Ιανουαρίου 2022ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΙ ΖΗΤΑΜΕΤα τελευταία χρόνια έχει…

Posted by Orlando LGBT+ on Saturday, January 8, 2022

Η απαγόρευση των μη αναγκαίων επεμβάσεων και θεραπειών στα ίντερσεξ βρέφη βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις διατάξεις που πρόκειται να βγουν σε διαβούλευση τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Πατέλη.

Πρόγραμμα επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, με κυριότερη την συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την σύνταξη του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει εκτεταμένες δράσεις για τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Τουρισμού και Πολιτισμού.

Επίσης, αναφέρθηκε στην της άρση απαγόρευσης αιμοδοσίας για άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρα, την ένταξη των διεμφυλικών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τη μεταγωγή των τρανς κρατουμένων γυναικών σε γυναικείες φυλακές που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για εκείνες και την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα σχολεία.

Ο κ. Πατέλης ανακοίνωσε, εξάλλου, πως η κυβέρνηση εξετάζει την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας σε θέματα που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Όπως επισήμανε, οι δύο κυριότερες δυσκολίες του προγράμματος είναι η εφαρμογή του στο σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων στη χώρα που ανέρχονται σε 800.000, αλλά και η εύρεση των σωστών εκπαιδευτών.

Επιπλέον, στα σκαριά βρίσκεται και επιμορφωτικό πρόγραμμα του αστυνομικού προσωπικού των επιχειρησιακών υπηρεσιών της χώρας το 2022, που θα συμπεριλάβει την επιμόρφωση για ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ σχεδιάζεται και επιμόρφωση στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η ανάγκη υλοποίησης επιμορφώσεων αναδεικνύεται μέσα από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα και δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο του προγράμματος Faros, το οποίο υλοποιούν το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οργανώσεις Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ, Orlando, Colour Youth, Θετική Φωνή και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που συμμετείχαν δήλωσαν σε ποσοστό 88% ότι δεν έχουν δοθεί καθόλου ή έχουν δοθεί σε μικρό βαθμό οδηγίες για τις εξειδικευμένες ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στις δημόσιες υπηρεσίες: Ένα στα δύο άτομα δήλωσε πως ως ΛΟΑΤΚΙ αισθάνεται καθόλου ή λίγη ασφάλεια και άνεση κατά την επίσκεψή του σε δημόσιους φορείς και ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ άτομα περιέγραψε πως έχει δεχτεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στο δημόσιο τομέα.