Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, καθώς η Μόσχα έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.

«Εφαρμόσθηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

«Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα, από την πλευρά του ρωσικού κολοσσού είχε γίνει γνωστό πως η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, καθώς η ενεργειακή τροφοδοσία πλήττεται για δεύτερη μέρα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες. Κάτι που σημαίνει μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί.

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές, η ΕΕ εμφανίζεται να προσπαθεί να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της σε ρωσικό αέριο, προσπάθειες που εντάθηκαν από τη στιγμή που ο Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια –μια αλλαγή στη σύμβαση που η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή.