Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων αλλά και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, δήλωσαν ότι οργανώνεται με τους νομοθέτες μία πρόταση για να πουληθούν περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, με στόχο να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η προτεινόμενη πώληση όπλων, η οποία στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως μεσολαβητής των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό ως τρόπο αποκατάστασης των φθαρμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον και νέα όπλα.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά για τα F-16 της Τουρκίας, που αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά τζετ της χώρας.

Σημειώνεται ότι βουλευτές των ΗΠΑ προσπάθησαν να βάλουν «μπλόκο» σε αυτή την εξέλιξη, κάνοντας λόγο πως εκπέμπεται λάθος μήνυμα, ωστόσο η πλευρά της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. φαίνεται πως θα προχωρήσει κανονικά στην αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών.