Η κατάσταση στη Σρι Λάνκα έχει βγει εκτός ελέγχου με την χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, ενώ η κυβέρνηση έδωσε στο στρατό το «πράσινο φως» να πυροβολεί όσους διαδηλωτές θεωρεί ότι παίρνουν μέρος σε «βίαιες ενέργειες» ή λεηλασίες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η συγκεκριμένη εντολή δόθηκε, επειδή διαδηλωτές πολιόρκησαν το σπίτι του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης του, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την οικονομική κρίση στη χώρα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε βλέπουν να λεηλατεί δημόσια περιουσία ή να θέτει να σε κίνδυνο τη ζωή» άλλων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Μάλιστα, η αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη (10/5) οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων. Επίσης, 65 κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων 41 πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν 88 αυτοκίνητα και λεωφορεία καθώς και εκατοντάδες δίκυκλα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Επίσης, σύμφωνα με το κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, 219 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια και νοσηλεύονται. Σε άλλα επεισόδια τραυματίστηκαν άλλα έξι άτομα.

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ κατήγγειλε την κλιμάκωση της βίας στη χώρα και ζήτησε από τις αρχές της χώρας να εμποδίσουν το ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων και να ξεκινήσουν διάλογο με τους πολίτες.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στη Σρι Λάνκα από το Associated Press: