Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η Σρι Λάνκα, καθώς μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί από την πρωθυπουργική κατοικία.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Αστυνομία αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές, που κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Μάλιστα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ουιρακετίγια, όπου ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Σημειώνεται, ότι όπως αναμετάδωσε το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα υπέβαλε το πρωί την παραίτησή του καθώς συνεχίζεται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει το νησί από την ανεξαρτησία του και η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαδηλώσεις. Ακόμη, εδώ και μήνες, το νησί αυτό των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, που αποδίδεται στην πανδημία της Covid-19, η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα του τουριστικού τομέα, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο πληθυσμός διαδηλώνει εδώ και εβδομάδες κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα και τον πρωθυπουργό αδελφό του ότι βύθισαν τη χώρα στην κρίση και απαιτεί την παραίτησή τους.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις της 9ης Μαΐου στη Σρι Λάνκα από το Associated Press: