Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στην Ισπανία, γιατί αποκαλύφθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας χρησιμοποίησαν το ισραηλινό λογισμικό Pegasus για να κατασκοπεύσουν τόσο τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όσο και υπουργούς της κυβέρνησης του.

Όπως μετέδωσε το Reuters, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, αφού το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus εντοπίστηκε στα κινητά τηλέφωνα του Σάντσεθ, της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, αλλά και στις συσκευές Καταλανών αυτονομιστών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε αλλαγή στη διεύθυνση του CNI», του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών, ανακοίνωσε η Ρόμπλες, στο υπουργείο της οποίας υπάγονται οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ερωτηθείσα την Πέμπτη από κοινοβουλευτική επιτροπή, η Παθ Εστέμπαν αναγνώρισε, όπως μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ότι 18 Καταλανοί αυτονομιστές αποτέλεσαν αντικείμενο υποκλοπών από την πλευρά του CNI, αλλά πάντα με το πράσινο φως της δικαιοσύνης, άρα με νόμιμο τρόπο.