Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν «ανακουφισμένοι» από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει εντοπίσει σημάδια υποστήριξης της Ρωσίας από την Κίνα για τον πόλεμο με την Ουκρανία, ύστερα από σχετική προειδοποίηση που είχε εκδώσει ο Λευκός Οίκος.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters και δήλωσαν πως παραμένουν μεν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία σε γενικότερες γραμμές, αλλά η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την οποία ανησυχούν δεν έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) να παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή να συμμετέχει σε συστηματικές προσπάθειες για να βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις μας», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Επίσης, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στην Ασία αργότερα αυτόν τον μήνα, όπου θα κυριαρχήσει ο τρόπος αντιμετώπισης της ανόδου της Κίνας και η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη της στρατηγική εθνικής ασφάλειας σχετικά με την ανάδειξη της Κίνας ως μεγάλης δύναμης.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί το Τόκιο και τη Σεούλ σε αυτό που θα είναι το πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως προέδρου των ΗΠΑ – ένα ταξίδι που δεν θα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Κίνα. Θα συναντηθεί επίσης με Ινδούς και Αυστραλούς ηγέτες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της ομάδας «Quad» στο Τόκιο.