Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε το σφυροκόπημα του εργοστασίου Azovstal στη περιοχή της Μαριούπολης στην Ουκρανία, γιατί ο ουκρανικός στρατός παραβίασε την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις.

«Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος της Azovstal. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν. Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου», αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση προσθέτει ότι «τώρα μονάδες του ρωσικού στρατού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής».

Μάλιστα, ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram, ανέφερε ότι «μια σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Azovstal βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια σκαφών και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού».

ΟΗΕ: Απομακρύνθηκαν 101 άμαχοι από το εργοστάσιο

Η Οσνάτ Λουμπρανί, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 101 άνθρωποι από το εργοστάσιο χαλυβουργίας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έφυγαν βρίσκονται στη Ζαπορίζια, όπου λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαι χαρούμενη και νιώθω ανακούφιση, καθώς επιβεβαιώνω ότι 101 άμαχοι απομακρύνθηκαν
με επιτυχία από το χαλυβουργείο του Azovstal
στη Μαριούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

«Χάρη στην επιχείρηση, 101 γυναίκες, άνδρες, παιδιά και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι μπόρεσαν τελικά να φύγουν από τα καταφύγια που βρίσκονται κάτω από το χαλυβουργείο Azovstal και να δουν το φως της ημέρες έπειτα από δύο μήνες», επισήμανε, σε μια ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους, η Λουμπρανί.

Ακολουθούν δορυφορικές φωτογραφίες του Associated Press από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη: