Νέες θεωρίες γύρω από την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν κυκλοφορούν μετά από μια πρόσφατη εμφάνιση του Ρώσου προέδρου που τον έδειξε να δαγκώνει τα χείλη του, να «τρέμει και να φαίνεται ασταθής».

Η εμφάνιση του Πούτιν σε μια εκκλησιαστική λειτουργία πυροδότησε ξανά τις φήμες ότι δεν είναι καλά στην υγεία του, αφού έδειξε να μην μπορεί να σταθεί ακίνητος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Ο εύθραυστος (όπως τον χαρακτηρίζουν ορισμένα δυτικά ΜΜΕ) ισχυρός άνδρας φαίνεται να ταλαντεύεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τελέστηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία φέρεται να έχει υποστηρίξει σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 69χρονος Πούτιν – ντυμένος με σκούρο μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και σκούρα μοβ γραβάτα – κρατά ένα κόκκινο κερί καθώς στέκεται στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας μαζί με τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος μετακινείται άβολα, βγάζει τη γλώσσα του και δαγκώνει τα χείλη του όταν ο Πατριάρχης Κύριλλος ανακοινώνει ότι «ο Χριστός ανέστη» – ενώ τα άλλα μέλη του εκκλησιάσματος απαντούν: «Αληθώς ανέστη».

Η άβολη συνάντηση με τον Σοϊγκού

Την περασμένη εβδομάδα, εθεάθη να μοιάζει φουσκωμένος και να κρατά αμήχανα ένα τραπέζι για στήριξη σε ένα απόσπασμα που κυκλοφόρησε το Κρεμλίνο από μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας του, Σεργκέι Σόιγκου, για να συζητήσουν την τύχη της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολη.

Το βίντεο δείχνει τον Πούτιν και τον βασικό του σύμβουλο «και οι δύο καταθλιπτικοί και φαινομενικά με κακή υγεία», έγραψε στο Twitter ο Anders Aslund, ένας Σουηδός οικονομολόγος που στο παρελθόν ήταν σύμβουλος της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν έχει Πάρκινσον»

Ο Πούτιν στην λειτουργία της Ανάστασης στη Μόσχα

Ερωτηθείσα αν ο Λευκός Οίκος έχει κάποια εκτίμηση για τις εμφανείς ασθένειες του Ρώσου προέδρου, η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι αρνήθηκε να απαντήσει.

«Δεν έχω καμία εκτίμηση να προσφέρω από εδώ», δήλωσε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα.

Η πρώην πολιτικός του Ηνωμένου Βασιλείου Louise Mensch δήλωσε ότι τα πλάνα της περασμένης εβδομάδας φαίνεται να επιβεβαιώνουν προηγούμενες αναφορές ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τη νόσο του Πάρκινσον».

Ο Πούτιν στην λειτουργία της Ανάστασης στη Μόσχα

Άλλες αναφορές έδειξαν ότι ο Πούτιν είχε πρόσφατα 35 μυστικές συναντήσεις με έναν γιατρό για τον καρκίνο – και έχει γίνει τόσο παρανοϊκός για την υγεία του που έχει στραφεί σε μη συμβατικές θεραπείες.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κάθε ισχυρισμό ότι ο Πούτιν έχει κακή υγεία.