Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση, καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μεγάλο όγκο στρατευμάτων στα ανατολικά και πρόκειται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο Ντονπάς, στο πλαίσιο της επιχείρησης απελευθέρωσης, όπως ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση». Μάλιστα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ, επιβεβαίωσε πως «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου».

Παράλληλα, ο υπουργος Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, μίλησε λίγες μέρες μετά τις φήμες για την περιπέτεια της υγείας του και τόνισε πως η Μόσχα θέλει «να απελευθερώσει» στρατιωτικά το Ντονμπάς, καθώς η Ρωσία θεωρεί την περιοχή αυτή της Ουκρανίας ανεξάρτητη.

«Ο ρωσικός στρατός εκτελεί τα καθήκοντα που έχει ορίσει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων (Βλαντίμιρ Πούτιν) για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Κατά συνέπεια, το σχέδιο απελευθέρωσης των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ τίθεται σε εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστροφη μέτρηση για Μαριούπολη

Η Ρωσία πέρα από το γεγονός ότι αρχίζει να στενεύει τον κλοιό στην ανατολική Ουκρανία, έδωσε τελεσίγραφο παράδοσης στους περίπου 800 Ουκρανούς στρατιώτες που κρύβονται στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.

Επίσης, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ που συντονίζει τα ρωσικά στρατεύματα στη περιοχή, τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα πλήρως τη χαλυβουργία Azovstal.

«Σήμερα, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου, θα… καταλάβουμε πλήρως το Azovstal» είπε ο Καντίροφ σε ηχητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.