Σάλο έχει δημιουργήσει στη Γερμανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απαγορεύσει την επίσκεψη του Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Κίεβο, καθώς θεώρησε ότι ο Γερμανός πρόεδρος είναι «ανεπιθύμητος», σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Ουκρανικές πηγές μπορεί να αναφέρουν ότι «ο Ζελένσκι δεν απέρριψε πρόταση του Γερμανού προέδρου Στάινμαϊερ να επισκεφτεί την Ουκρανία», όμως το politico.eu τονίζει, πως η είδηση ισχύει και αφορμή στάθηκε η πολιτική προς την Ρωσία, που εφάρμοσε ο Σταϊνμάιερ όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Μάλιστα, το δημοσίευμα χαρακτήρισε την κίνηση του Ουκρανού προέδρου ως εξευτελιστική προς το πρόσωπο του Γερμανού προέδρου, ενώ ο Μάικλ Ροθ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ δήλωσε, ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι.

Ο Σταϊνμάιερ και ο Ζελένσκι στο Κίεβο, 6 Οκτωβρίου 2021

«Παρόλο που καταλαβαίνω την υπαρξιακή απειλή της ρωσικής εισβολής προς την Ουκρανία, περιμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρολφ Μίτσενιχ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, κόμμα στο οποίο ανήκουν ο Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι αν στόχος του Ζελένσκι ήταν να πιέσει τον Σολτς για να επισκεφθεί το Κίεβο και να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, οι πράξεις του ενδέχεται τελικά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης που έχει τη στήριξη του FDP θα ταξιδέψει σε μια χώρα που ανακήρυξε τον επικεφαλής του κράτους μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.