Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα την Τρίτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ότι συνομιλίες συνεχίζονται αν και «πολύ σκληρές».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ίδιος, οι διαπραγματεύσεις τρέχουν στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, αυτή τη στιγμή, ωστόσο η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις συνομιλίες μέσω των τοποθετήσεων αξιωματούχων του Κρεμλίνου ή του ίδιου του Ρώσου προέδρου.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε, συγκεκριμένα, τα εξής: «Οι συνομιλίες διεξάγονται πολύ σκληρά. Είναι κατανοητό ότι το συναισθηματικό φορτίο σήμερα στην διαπραγματευτική διαδικασία είναι βαρύ. Είναι κατανοητό ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία εργάζεται αποκλειστικά στα πλαίσια των ουκρανικών θέσεων και της διαφάνειας.

Είναι επίσης κατανοητό ότι η ρωσική πλευρά εφαρμόζει την δική της παραδοσιακή τακτική, να ασκεί δημόσια πιέσεις στην διαπραγματευτική διαδικασία, προβαίνοντας μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένες δημόσιες δηλώσεις».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία έχει απομακρυνθεί από τις συμφωνίες που έγιναν κατά την διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και πως βρίσκονται σε «αδιέξοδο».

Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει, τις προηγούμενες μέρες, και από την πλευρά Λαβρόφ, με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για το διαφαινόμενο «τέλμα» στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε χθες, Δευτέρα, πως οι εχθροπραξίες δε θα σταματήσουν, ακόμη κι αν εκκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών.