Σπαρακτικές φωτογραφίες από την ουκρανική πόλη Αντρίιβκα δείχνουν τη στιγμή που μια Ουκρανή αναγνώρισε το πτώμα του συζύγου της μετά την εκταφή του από έναν ανοιχτό τάφο. Οι θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν έχουν τέλος με τις εικόνες που αποκαλύπτουν ξένα Μέσα και φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στη χώρα να είναι αποκαρδιωτικές.

Η γυναίκα, η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί, φαίνεται να καταρρέει από τη θλίψη της δίπλα στο πτώμα του συζύγου της. Είναι απλωμένος σε ένα μουσαμά μπροστά από έναν τάφο βάθους μερικών μέτρων, φορώντας ακόμα ένα ριγέ πορτοκαλί φούτερ και ένα μπλε τζιν.

Αφού πέφτει στο έδαφος, φαίνεται ένας Ουκρανός αστυνομικός και ένας άλλος άνδρας να τη βοηθούν να σηκωθεί. Φωτορεπόρτερ του AFP κλήθηκε στο χωριό για να καταγράψει αυτές τις εικόνες και να τις μοιραστεί με τον κόσμο.

Φρικαλεότητες βλέπουν φως της δημοσιότητας μετά την αποχώρηση των Ρώσων Στρατιωτών

Η πόλη Αντρίιβκα, στην περιφέρεια του Κιέβου, είναι μία από τις πολλές γύρω από την πρωτεύουσα όπου άμαχοι σκοτώθηκαν σε μια σειρά από φρικαλεότητες στα χέρια των Ρώσων κατακτητών πριν από την αποχώρησή τους στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής και κατέσχεσαν τα τηλέφωνα όλων. Κάποιοι από τους ντόπιους κρατήθηκαν και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ άλλοι εξαφανίστηκαν. Άλλοι πάλι κάτοικοι κρύφτηκαν από τους Ρώσους στα υπόγειά τους. Πολλά πτώματα αμάχων βρέθηκαν πεταμένα σε προχειρους τάφους ή απλά σε δρόμους σε κοινή θέα, με αρκετά από αυτά να έχουν εμφανή σημάδια εκτέλεσης.

«Στην αρχή φοβηθήκαμε, τώρα είμαστε σε υστερία», δήλωσε η Βαλεντίνα Κλιμένκο, 64 ετών. «Στην αρχή δεν κλαίγαμε. Τώρα κλαίμε».

Η Κλιμένκο είπε ότι αυτή, ο σύζυγός της και δύο γείτονές της κρύφτηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ κοιμόντουσαν τη νύχτα πάνω σε σακιά με πατάτες.

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν νεκροί σε όλα τα προάστια του Κιέβου μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, προκαλώντας παγκόσμιες εκκλήσεις για διώξεις για εγκλήματα πολέμου.