Υπουργοί, κοινοβουλευτικοί και δημοσιογράφοι προστέθηκαν χθες Τετάρτη σε όσους ενημερώθηκαν για τη διάγνωση πως μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό μετά τη συμμετοχή τους σε γκαλά στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο.

Με μερικές ώρες διαφορά, ανακοίνωσαν πως είναι θετικοί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Τα δύο μέλη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν συμμετείχαν το Σάββατο στο ετήσιο δείπνο του Gridiron Club της πολιτικής και μιντιακής ελίτ της Ουάσινγκτον, που συχνά μετατρέπεται σε άσκηση αυτοδιακωμώδησης.

Ο ισχυρός βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ, επίσης παρών στο γκαλά και στο δείπνο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως είναι επίσης θετικός.

Την… γλίτωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, ο προσεχώς ογδοντάρης αμερικανός πρόεδρος, δεν πήγε στο γκαλά και δεν θεωρείται στενή επαφή. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που παρέστη τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές εκδηλώσεις σε κατάμεστες αίθουσες, όπου ελάχιστοι προσκεκλημένοι φόραγαν μάσκα, έλαβε τη Δευτέρα αρνητική διάγνωση μετά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκε, ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους έλαβε πρόσφατα 4η δόση –τη δεύτερη αναμνηστική– εμβολίου κατά της COVID-19.

Η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις θεωρείται ωστόσο στενή επαφή, αφού ο διευθυντής επικοινωνίας της Τζαμάλ Σίμονς, που συμμετείχε στο γκαλά, έχει μολυνθεί, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Η κυρία Χάρις «θα ακολουθήσει τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών», πάντως θα συνεχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

983.000 νεκροί και 80,24 εκατ. κρούσματα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με σχεδόν 983.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 80,24 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Μολαταύτα, η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης ώθησε τις αρχές να άρουν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα φέτος.