Μια γυναίκα Ουκρανή ελεύθερη σκοπευτής γνωστή ως «Charcoal» έγινε εθνική ήρωας αφού είπε στους μαχητές στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο της Ουκρανίας: «Πρέπει να νικήσουμε αυτά τα ορκ». Όπως μετέδωσε η Daily Mail η ελεύθερος σκοπευτής εντάχθηκε στους Ουκρανούς πεζοναύτες το 2017 και πολέμησε τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας.

Αν και η πραγματική της ταυτότητα είναι άγνωστη, έχει γίνει σύμβολο της γενναίας ουκρανικής αντίστασης ενάντια στους φερόμενους ως εγκληματίες πολέμου Ρώσους εισβολείς. Η ίδια απηύθυνε έκκληση συσπείρωσης προς τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ανέφεραν οι Times.

Η sniper φέρεται να είπε: «Πρέπει να τους πετάξουμε όλους έξω. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανθρώπινα όντα. Ακόμα και οι φασίστες δεν ήταν τόσο άθλιοι όσο αυτά τα ορκ. Πρέπει να τους νικήσουμε».

Οι συγκρίσεις με την sniper-θρύλο Pavlichenko

Αν και αρχικά εγκατέλειψε τον στρατό τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, πέρασε μόλις ένας μήνας πριν επιστρέψει στις τάξεις της 35ης ταξιαρχίας πεζικού του υποναυάρχου Mykhailo Ostrogradsky.

Η σκοπεύτρια έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τη θρυλική σκοπευτή Lyudmila Pavlichenko, μια Ουκρανή με το παρατσούκλι Lady Death, αφού σκότωσε 309 Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

θρυλική σκοπευτής Lyudmila Pavlichenko
Η θρυλική sniper Lyudmila Pavlichenko

Η Pavlichenko θεωρείται η πιο επιτυχημένη γυναίκα ελεύθερος σκοπευτής όλων των εποχών. το φρικτό της επίτευγμα την οδήγησε όχι μόνο να μεταφερθεί από την πρώτη γραμμή του μετώπου για να συναντήσει και τους τρεις ηγέτες των Συμμάχων – Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν – αλλά και να λάβει το υψηλότερο βραβείο της χώρας της, το βραβείο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.

Η τελευταία ελπίδα της Ουκρανίας για έναν κορυφαίο ελεύθερο σκοπευτή ήρθε λίγες μέρες αφού αναφέρθηκε ότι αιχμαλωτίστηκε μία γνωστή γυναίκα ελεύθερη σκοπευτής της Ρωσίας. Η Ιρίνα Σταρίκοβα, 41 ετών, συνελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις αφού τραυματίστηκε σε μάχες. Η διαβόητη sniper δρούσε στην αυτονομιστική περιοχή Ντονμπάς και λέγεται ότι έχει πάνω από 40 δολοφονίες στο ενεργητικό της. Η τύχη της είναι άγνωστη.