Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στοχεύοντας δεκάδες ρωσικές αμυντικές εταιρίες, εκατοντάδες μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου καθώς και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, μετέδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης (24/3) τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε οδηγία στην ιστοσελίδα του προειδοποιώντας ότι στις συναλλαγές που έχουν σχέση με χρυσό και που εμπλέκουν τη Ρωσία μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να εμποδίσει τις προσπάθειες της Μόσχας να αποφύγει τα μέτρα και τους περιορισμούς που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από ένα μεγάλο μπλοκ δυτικών και μη χωρών.

«Ο στόχος μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια από τη Ρωσία που κάποτε απολάμβανε ως συμμετέχουσα στη διεθνή οικονομική τάξη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τα πρακτορεία Reuters και AFP.

«Θέσαμε σε εφαρμογή την απειλή μας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει πολλαπλά «πακέτα» κυρώσεων, που στοχεύουν από τους τους λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες έως και τον ίδιο τον Πούτιν, θέλοντας να επιταχύνουν, μέσω της πίεσης αυτής, τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες σε διάρκεια.

Σύμφωνα με τον παραπάνω αξιωματούχο, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει, άλλωστε, τον Ρώσο πρόεδρο ότι θα αντιμετωπίσει ταχείες και σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει στην Ουκρανία – «θέσαμε σε ισχύ αυτή την απειλή», συμπλήρωσε.

Η ίδια πηγή έκανε μάλιστα λόγο για οικονομικά δεινά που θα εκτοπίσουν τη Ρωσία από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ως συνέπεια των κυρώσεων αυτών: «Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σύντομα οξεία έλλειψη ιδεών, ταλέντων, και τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί στον 21ο αιώνα και ο Πούτιν θα μείνει με μια στρατηγική αποτυχία από δικό του φταίξιμο».

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – όπως γράφουν τα ξένα ΜΜΕ. Η Μόσχα αποκαλεί την επίθεση «ειδική επιχείρηση» για να αφοπλίσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την γείτονά της.

Δηλώνει, επίσης, πως δε στοχοθετεί αμάχους, ωστόσο, ο ΟΗΕ ανέφερε σήμερα πως οι άοπλοι πολίτες που επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σύρραξης, υπερέβησαν τους 1.000.

Τα θύματα υπολογίζεται πως είναι πολύ περισσότερα, δεδομένου πως οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να προσεγγίσουν όλα τα εμπόλεμα μέτωπα.