Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (24/3), ότι τουλάχιστον 1.035 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν και ακόμη 1.650 τραυματίστηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενενήντα παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών, ανέφερε στην ίδια ανακοίνωσή της η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters.

Προστίθεται ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις αναφορές που φθάνουν από περιοχές με έντονες εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης.

Η UNICEF ανέφερε, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι 4,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων των 1,8 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι δε στοχοθετεί αμάχους, ενώ έχει «βαφτίσει» την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και στη Ρωσία η αναφορά των ΜΜΕ, για παράδειγμα, σε «πόλεμο» μπορεί να συνεπάγεται κυρώσεις.

Για το Κρεμλίνο, σκοπός της επιχείρησης αυτής είναι, μεταξύ άλλων, η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.Το Κίεβο, πάλι, καταγγέλλει ημερησίως, πλέον, «εγκλήματα πολέμου» από τη ρωσική πλευρά, περιλαμβανόμενης της δολοφονίας άοπλων πολιτών, δημοσιογράφων κ.α..

Ο ΟΗΕ «αξιώνει» από τη Ρωσία τον «άμεσο» τερματισμό του πολέμου

Το ίδιο απόγευμα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν 193 κράτη, υιοθέτησε, με συντριπτική πλειοψηφία 140 ψήφων υπέρ, ένα νέο, μη δεσμευτικό, ψήφισμα που «αξιώνει» από τη Ρωσία τον «άμεσο» τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ζητάει την πρόσβαση βοήθειας, την προστασία των αμάχων και κατακρίνει τη Μόσχα για τη δημιουργία μιας «δεινής» ανθρωπιστικής κατάστασης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τα πρακτορεία AFP κα Reuters, 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 38 απείχαν και 5 καταψήφισαν το κείμενο (Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία).

Κάποια χειροκροτήματα ξέσπασαν στο αμφιθέατρο της Γενικής Συνέλευσης. Όμως, όχι της ίδιας έκτασης με την υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε ένα πρώτο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε τη 2α Μαρτίου από την ίδια Συνέλευση.

Εκείνη την ημέρα, σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τη Γενική Συνέλευση, 141 χώρες ενέκριναν ένα πρώτο μη δεσμευτικό κείμενο, που «αξίωνε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως να προσφεύγει στη βία εναντίον της Ουκρανίας». Πέντε κράτη, μεταξύ αυτών η Ρωσία, είχαν ψηφίσει κατά και 35 απείχαν.

Το σημερινό ψήφισμα «επαναλαμβάνει την έκκληση του γενικού γραμματέα (του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) η Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση, όπως επίσης και την έκκλησή του για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και της επιστροφής στο μονοπάτι του διάλογου και των διαπραγματεύσεων».