Μια μητέρα Ρώσου στρατιώτη ικέτευσε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε ο 22χρονος γιος της να επιστρέψει στην πατρίδα του. Τα σπαρακτικά πλάνα δείχνουν τη μητέρα να διακινδυνεύει τη σύλληψή της συμμετέχοντας σε μια πολεμική διαμαρτυρία στη Μόσχα, όπου λέει ότι μόλις 10 στρατιώτες είναι ακόμα ζωντανοί στο σύνταγμα του γιου της.

Ισχυρίζεται ότι ο γιος της ενημερώθηκε ότι θα ολοκληρώσει στρατιωτικές ασκήσεις πριν σταλεί σε ένα εμπόλεμο σημείο στην Ουκρανία και ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του για 10 ημέρες. Τα αγωνιώδη πλάνα κυκλοφόρησαν την ημέρα που αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία έχει χάσει κοντά στις 7.000 στρατιώτες ενώ άλλοι 21.000 υπολογίζονται οι τραυματίες κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων μαχών στην Ουκρανία.

Η μητέρα, η οποία δεν κατονομάστηκε, δήλωσε: «Δόξα τω Θεώ είναι ζωντανός. Μόνο 10 άτομα έχουν απομείνει από το σύνταγμά του. Σας παρακαλώ, σταματήστε αυτή την αιματοχυσία. Επιστρέψτε τον γιο μου».

Αστυνομικοί κύκλωσαν τη μητέρα για να την συλλάβουν

Πίσω της διαδηλωτές φαίνεται να διαδηλώνουν κυκλικά κρατώντας αντιπολεμικές αφίσες σε πλατεία της Μόσχας. Στα μισά της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος του ABC James Longman, σημειώνει ότι η μητέρα γίνεται νευρική καθώς η αστυνομία αρχίζει να τους παρακολουθεί.

Στη συνέχεια, η μητέρα βγάζει το τηλέφωνό της για να κρατήσει μια φωτογραφία του γιου της, αποκαλύπτοντας ότι τα νύχια της είναι βαμμένα σε μπλε και κίτρινο χρώμα – τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Παλεύοντας ακόμα με τα δάκρυα, η μητέρα κρατάει μια φωτογραφία ενός νεαρού άνδρα με στρατιωτική στολή. Λέει: «Κοιτάξτε, είναι απλώς ένα αγόρι. Είναι απλώς ένα παιδί. Και πολεμάει, για ποιο λόγο;». Η αστυνομία έρχεται τότε πίσω από τη μητέρα και αρχίζει να φωνάζει από ένα μεγάφωνο, κάνοντάς την να τρέξει μακριά.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι τουλάχιστον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους στις μάχες, ενώ άλλοι 14.000 έως 21.000 έχουν τραυματιστεί – αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των εκτιμώμενων 150.000 ανδρών που ο Πούτιν συγκέντρωσε στα σύνορα πριν δώσει εντολή για επίθεση πριν από 21 ημέρες.

Αυτό συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες δήλωσαν σήμερα ότι η ρωσική εισβολή έχει σταματήσει “σε όλα τα μέτωπα” με “ελάχιστη πρόοδο στην ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα” τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ συνεχίζει να “υφίσταται βαριές απώλειες”.

Όμως ο βομβαρδισμός των ουκρανικών πόλεων συνεχίζεται παρ’ όλα αυτά, με το Κίεβο να πλήττεται από πυραύλους τις πρώτες πρωινές ώρες – ένας εκ των οποίων καταρρίφθηκε, αν και τα συντρίμμια έπληξαν μια 16ώροφη πολυκατοικία, σκοτώνοντας ένα άτομο και πυροδοτώντας πυρκαγιές που τραυμάτισαν δεκάδες άλλους.