Η Ουκρανία χάνει καθημερινά στον πόλεμο με την Ρωσία, με τον ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει νέα εδάφη, με τον Guardian να τονίζει σε νέα ανάλυση, ότι πλέον θα αλλάξει η εισβολή και οι μάχες θα μεταφερθούν στις πόλεις, με άγριες εικόνες να αναμένεται να έρθουν.

Ο αρθρογράφος Dan Sabbagh αναφέρει στον theguardian.com, ότι η ουκρανική άμυνα στηρίζεται κυρίως σε ελαφριά όπλα, τα οποία μεν κουβάλει εύκολα ο κάθε στρατιώτης, αλλά αρκετά από αυτά, χρειάζονται ειδικό χειρισμό, με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση από συγκεκριμένες μονάδες. Παράλληλα, οι σοβαρές ελλείψεις σε βαρύ οπλισμό, όπως πυραύλους, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα, δείχνουν ότι σε μία μαζική επίθεση, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους Ουκρανούς.

Έτσι, τονίζει ότι εάν υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να σταματήσει η ρωσική εισβολή, αυτό θα γίνει στις πόλεις, καθώς ο ουκρανικός στρατός θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικές ανταρτοπολέμου και να αξιοποιήσει πλήρως τον ελαφρύ οπλισμό που διαθέτει.

Ταυτόχρονα, η παρουσία αμάχων θα δυσκολέψει την αντίσταση των Ρώσων, αφού εάν χτυπήσουν αμάχους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Μόσχα έχει απομονωθεί σχεδόν πλήρως.

Η προπαγάνδα του ουκρανικού στρατού

Σύμφωνα με τον Dan Sabbagh, ο ουκρανικός στρατός για επικοινωνιακούς λόγους σε εσωτερικό και εξωτερικό, κάνει προπαγάνδα με διάφορα βίντεο στα social media, που δείχνουν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Ο αρθογράφος τονίζει ότι πράγματι η Ουκρανία έχει λάβει drones, αντιαρματικά και όπλα από την Δύση, όμως φέρεται να είναι σε αρκετά μικρό αριθμό, ώστε να ανατρέψουν την ροή του πολέμου.

Ο ίδιος λοιπόν, επικαλείται τον Oleksiy Arestovych, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου και αναφέρει ότι μόνη λύση είναι ο πόλεμος να μεταφερθεί στις πόλεις. Παρόλα αυτά, χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη επιλογή ως έσχατη λύση, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημειωθούν φρικιαστικές συγκρούσεις, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άμαχοι.