Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει την εισβολή του στην Ουκρανία με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προειδοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, James Cleverly, επιβεβαιώνοντας τους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσφατα αποκάλυψαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σχεδιάζουν «ψευδο-δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της κατεχόμενης Χερσώνας.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε στο Sky News ότι ο Πούτιν επιχειρεί «κάποια μορφή νομιμότητας» στην Ουκρανία με τη διεξαγωγή «ψευδών εκλογών» καθώς δεν λειτουργεί το σχέδιο να κατακτήσει τη χώρα με έναν «πόλεμο αστραπή» και να εγκαταστήσει μια «κυβέρνηση – μαριονέτα».

Στόχος να νομιμοποιήσει τη Χερσώνα ως «αποσχισθείσα δημοκρατία»

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην κατεχόμενη Χερσώνα σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει την περιοχή ως «αποσχισθείσα δημοκρατία», παρόμοια με το Ντονμπάς και την Κριμαία.

«Είναι πλέον προφανές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ρωσικός στρατός επιχειρούν κάποιας μορφής νομιμότητα ή αιτιολόγηση για τις στρατιωτικές τους ενέργειες» ανέφερε ο Cleverly.

«Οι ψευδο-εκλογές για να δικαιολογηθεί η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αναγνωριστούν για αυτό ακριβώς που είναι. Ψευδο-εκλογές» πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει πλήρως τη Χερσώνα

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, μεταδίδει το BBC, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της νότιας περιοχής Χερσώνας της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας.

Nωρίτερα αυτή την εβδομάδα κάτοικοι της πόλης διοργάνωσαν άλλη μια διαδήλωση κατά της ρωσικής κατοχής, ενώ οι δυνάμεις των Ρώσων εκτόξευσαν προειδοποιητικές βολές.