Φορτίο ιατρικών προμηθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα παραδοθούν τις επόμενες ώρες στην Ουκρανία έφτασε χθες Πέμπτη (3/3) στη Βαρσοβία. Πρόκειται για 36 τόνους προμηθειών που έφθασαν από την αποθήκη του ΠΟΥ στο Ντουμπάι, ενώ ακόμη περισσότερα βρίσκονται καθ’ οδόν καθώς οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αποστολή ιατρικών προμηθειών περιλαμβάνει προμήθειες για την φροντίδα τραυμάτων για την κάλυψη των αναγκών 1.000 ασθενών που χρειάζονται χειρουργική φροντίδα και άλλες ιατρικές προμήθειες για την κάλυψη των αναγκών ενός πληθυσμού 150.000 ατόμων.

Οι εγκαταστάσεις υγείας και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Ουκρανία έχουν απόλυτη ανάγκη τις προμήθειες για να συνεχίσουν να περιθάλπουν θύματα του πολέμου καθώς και άτομα που νοσούν από άλλες παθήσεις. Για τον λόγο αυτό ο ΠΟΥ ζητά επίμονα την ασφαλή διέλευση των προμηθειών, αλλά και άλλων παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και υγείας.

Ο επικεφαλής του Δικτύου Ομάδων Επειγόντων Περιστατικών του ΠΟΥ Φλάβιο Σάλιο αναφερόμενος στην παράδοση των προμηθειών είπε πως «βρίσκομαι εδώ στην Πολωνία όπου μόλις προσγειώθηκαν 36 μετρικοί τόνοι ιατρικών προμηθειών, με προορισμό την Ουκρανία. Έχουμε χειρουργικές προμήθειες για τη θεραπεία των τραυματιών, καθώς και φάρμακα για όλες τις άλλες ασθένειες που δεν σταματούν για πόλεμο. Οι προμήθειες θα μεταφερθούν σε φορτηγά στα σύνορα με την Ουκρανία και, στη συνέχεια, περαιτέρω, για να υποστηρίξουν το πληγέν σύστημα υγείας».